Wie de waarschuwingssignalen rond onze pensioenen nog altijd niet heeft gehoord, leeft waarschijnlijk op een andere planeet. We worden voortdurend om de oren geslagen met het advies dat we niet langer hoeven te rekenen op een zorgeloze oude dag om de simpele redenen dat de pensioenen onbetaalbaar zijn geworden. We leven nu eenmaal in een maatschappij die in snel tempo veroudert, waardoor de demografische piramide op zijn kop is komen te staan. Er zijn met andere woorden te weinig jongeren om de pensioenen van de ouderen betaalbaar te houden.
De problemen met de pensioenen kunnen moeilijk onderschat worden, de cijfers daaromtrent spreken boekdelen. Maar laten we eens even wat van die cijfers van nabij onder de loep nemen. We kijken daarbij met name naar de Verenigde Staten, het land dat nogal eens het epicentrum van crisissen vormt. En ook wat de komende pensioencrisis lijken de VS centraal te staan. Het Amerikaans pensioensysteem vertoont een gat van in koele cijfers 3400 miljard dollar, gat dat mathematisch nooit meer kan dichtgereden worden.
Maar dat is maar een deel van het probleem, want in de sociale zekerheid is er eveneens een tekort dat in dit geval zelfs oploopt tot 40.000 miljard dollar. Bij dergelijke bedragen kunnen we ons nog moeilijk een voorstelling maken, ze zijn simpelweg gigantisch groot. Het gat in de pensioenen heeft betrekking op de pensioenkassen voor overheidsambtenaren die werken voor stad, federale staat of andere overheden. De kans dat het probleem van de pensioenfondsen nog kan opgelost worden, is zo goed als nul.
De pensioenfondsen zullen dus in geen enkel geval aan hun verplichtingen kunnen voldoen, met alle gevolgen van dien. Ze zijn ondergekapitaliseerd, probleem dat nog erger is geworden als gevolg van de plaag van lage en negatieve rentevoeten. De fondsen moeten een rendement van 8% op jaarbasis realiseren om aan de verplichtingen te kunnen voldoen en die 8% is in de huidige marktomstandigheden niet meer dan een utopie. Het probleem van de ondergekapitaliseerde pensioenfondsen stelt zich overigens ook in Europa, aan deze kant van de Atlantische Oceaan zou er sprake zijn van een tekort van minstens 2000 miljard dollar. Het kan er dus binnenkort gaan stuiven, maak de borst al maar nat voor de grijze woede.