Het probleem werd uitgebreid aangekaart door de Franse econoom Thomas Piketty in zijn spraakmakend boek ‘Kapitalisme in de 21ste eeuw’: de kloof tussen rijk en arm is in de afgelopen decennia alleen maar groter geworden. De rol van de centrale banken mag in dit proces niet onderschat worden. Door de wereld te overspoelen met goedkoop geld hebben die centrale banken de prijzen van de meeste activaklassen door het dak gejaagd. En tot nader order profiteren daar op de eerste plaats de rijken van.
Want het zijn uiteraard zij die het meeste vastgoed, aandelen, obligaties enzovoort bezitten. Maar volgens Ben Bernanke is er nog een tweede factor in het spel waar terdege rekening mee moet worden gehouden, een factor die bovendien minder voor de hand liggend is. Het ontbreken van inflatie is mee verantwoordelijk voor toenemende ongelijkheid. De centrale banken hebben namelijk voor een ruime monetaire politiek gekozen om de economische groei te stimuleren, maar ook om wat meer inflatie te krijgen.
De ganse wereld wordt namelijk bedreigd door deflatie en dat is een economische kwaal waar niemand echt veel van moet weten. Inmiddels is het steeds duidelijker geworden dat de politiek van de centrale banken gedoemd is om te mislukken wat het stimuleren van de economische groei betreft. De Verenigde Staten hebben op dat vlak lang de schone schijn proberen op te houden, maar dreigen nu door de mand te vallen. De recent gepubliceerde bedrijfsresultaten lieten daaromtrent weinig misverstanden bestaan.
UPS, de pakjesdienst die als een goede barometer voor de economische gezondheid mag beschouwd worden, kon alleen dankzij investeringen in technologie en productiviteit de resultaten enigszins op peil houden. Ford kreeg een pandoering op de beurs, de autoverkoper gaf aan dat de verkopen een piek hebben bereikt. American Airlines gaf anderzijds aan dat de prijzen voor vliegtuigtickets onder druk staan wegens een gebrek aan vertrouwen in de bedrijfswereld. Het ziet er dus niet naar uit dat we op korte of middellange termijn meer inflatie zullen krijgen. Zodat de kans klein is dat de ongelijkheid binnen afzienbare tijd zal afnemen.