We leven in een wereld die ons in toenemende mate de wenkbrauwen doet fronsen. We zijn nog niet helemaal vertrouwd met de negatieve rentevoeten, of we worden al om de oren geslagen met berichten over helikoptergeld dat gratis en voor niets aan de consumenten zou uitgedeeld worden. Over dat helikoptergeld zei Mario Draghi, president van de ECB, vorige week het een ‘interessant idee’ te vinden. Blijkbaar staan de centrale bankiers met de rug tegen de muur, zodat ze de gekste maatregelen verzinnen om ons toch maar aan het consumeren te krijgen.
Het bezit van geld wordt tegenwoordig bijna ervaren als iets dat strafbaar is. Met alle mogelijke middelen wordt het bezit van cash ontmoedigd. De negatieve rentevoeten vormen de klap op de vuurpijl, maar deze zullen waarschijnlijk gepaard gaan met de ‘war on cash’. Onlangs werd een nieuw ballonetje opgelaten: het betaalbaar maken van het afhalen van geld aan de automaten. Het spreekt voor zich dat dergelijke maatregelen op de zenuwen van de klanten werken.
Op de zenuwen van de kleine klanten, maar ook op die van de grote klanten. Munich Re steekt de middelvinger uit naar de ECB, deze herverzekeraar bezit inmiddels al bijna 300.000 troy ounce goud. Een hoeveelheid die mogelijk nog uitgebreid zal worden. De achterliggende filosofie ligt voor de hand: als het bezit van geld dan toch gestraft wordt, kunnen we evengoed edelmetalen inslaan. Een belangrijk argument om dat niet te doen, is weggevallen. Iemand als Warren Buffett was geen fan van goud omdat het geen dividend of rendement opbrengt. Maar geld doet dat ook niet meer, wel integendeel.
Munich Re heeft al laten weten niets te voelen voor het betalen van een vergoeding voor het aanhouden van cash en heeft dus gekozen voor het bezit van goud. Algemeen wordt verwacht dat andere bedrijven en financiële instellingen dezelfde keuze zullen maken. Dat kan de goudprijs een sterk duwtje in de rug geven. In het geval van Munich Re wordt er gefluisterd over de aankoop van nog eens 750.000 troy ounce. Hou de goudmarkt dus goed in de gaten.