Is de volgende beweging op de markten voor edelmetalen nu eindelijk begonnen? Het ziet er voorlopig niet naar uit dat dit al het geval is. De edelmetalen vergen ditmaal wel veel geduld van de beleggers. Het goede nieuws is evenwel dat er anderzijds ook geen verkoopdruk loskomt. Zowel goud als zilver handhaven zich op de huidige niveaus, wat betekent dat er per saldo ook geen verkopers in de markt zijn. Iedereen wacht met andere woorden rustig af, zonder eigenlijk te weten op wie of wat er wordt gewacht.
Wachten we hier eens te meer op Godot, de man die uiteindelijk bleef schitteren door zijn afwezigheid? Het zou wel eens kunnen dat die befaamde Godot ditmaal toch opduikt, maar wel onder een andere naam. Die naam zou wel eens Donald Trump kunnen luiden. Op 6 november kiezen de Amerikanen een nieuwe president en wanneer die president Trump zou heten kan de goudprijs wel eens uit de krammen schieten. In afwachting is er maar één zaak die we kunnen doen: wachten op wat er komen gaat.
Goud en zilver zetten de bankanalisten zodoende weer eens een flinke neus, want de meeste analisten rekenen al een tijdje op een verdere stijging van de goudprijs. Traditioneel proberen de zogenaamde specialisten zowel de kool als de geit te sparen. Ze zijn ‘voorzichtig positief’ voor goud, zilver, platina en de andere edelmetalen, maar geven koersdoelen op die als ronduit belachelijk ervaren mogen worden. In feite lopen ze voortdurend achter de zaken aan. Geen van de grootbanken durft een realistisch koersdoel voor de goud- of zilverprijs naar voren schuiven.
Dat doet ook John Hathaway van Tocqueville Asset Management niet, maar hij zet wel een interessante redenering op. Obligaties zijn in het verleden altijd beschouwd als de juiste dekking tegen mogelijke problemen op de beurzen. Die verzekering geldt echter niet langer, want de obligatiemarkt is een grote zeepbel geworden. De centrale banken hebben de rente al naar zo’n lage niveaus gebracht dat ze bij een volgende recessie weerloos zal staan. Want het rentewapen kan niet meer gebruikt worden om de recessie te bestrijden.
En dus zal er naar ander wapens gegrepen worden en dat zullen onvermijdelijk de edelmetalen worden. Hathaway wijst er op dat wanneer het percentage goud in de portefeuille van de beleggers zou toenemen van 0,55% nu naar 1,55% er meer dan 56.000 ton goud gekocht zou worden. Het spreekt voor zich dat de aankoop van een dergelijke hoeveelheid de goudprijs simpelweg door het dak zal jagen. Want een dergelijke hoeveelheid is groter dan de totale hoeveelheid die momenteel op de Londense goudmarkt beschikbaar is. Hou de goudprijs dus beter goed in de gaten, want er hangt vuurwerk in de lucht.