Zelfs een klein kind zal inmiddels begrepen hebben dat we in vreemde tijden leven. Mensen die een leven lang gespaard hebben om een appeltje voor de dorst opzij te leggen, komen plots tot de ontdekking dat ze geen bal interest meer krijgen op hun spaargeld. Sommigen lijken zich weinig van die situatie aan te trekken, ze zijn blijkbaar van mening dat wat er rondom hen gebeurt de normaalste zaak van de wereld is. Zelfs voormalig FED-voorzitter Ben Bernanke heeft zich in het debat gemengd, hij heeft er persoonlijk helemaal niets op tegen dat de centrale banken gratis geld gaan uitdelen.
We mogen dan misschien niet van de snuggersten zijn, maar dergelijke voorstellen blazen ons toch van onze sokken. Onze ouders hebben altijd voorgehouden dat voor niets alleen maar de zon opgaat en dat voor de rest hard moet worden gewerkt. Maar dit blijkt dus plots niet langer zo te zijn. Het volstaat om het handje open te houden om met hemels manna te worden bedeeld. Bent u ook van mening dat onze centrale bankiers van lotje getikt zijn en dat een situatie als hierboven geschetst tot grote problemen zal leiden? Dat bent u niet alleen.
Larry Fink windt er geen doekjes om: dit is de grootste crisis die we ooit meemaakten. Nu is die Fink zeker geen jan met de pet die in het publiek wat spraakmakende verklaringen komt afleggen om zichzelf interessant te maken. Als grote chef van BlackRock heeft hij zijn sporen in de financiële wereld meer dan verdiend. Volgens Fink maken de negatieve rentevoeten gehakt van de spaarders en dat zal niet zonder gevolgen blijven. De huidige monetaire politiek wordt door hem als niet meer of niet minder dan een heuse ramp ingeschat.
De ganse wereld is veel te afhankelijk geworden van de centrale banken om de economie te doen groeien. Zodra die centrale banken zich terugtrekken, dreigt die economie als een kaartenhuisje in elkaar te storten. De getroffen maatregelen zullen slechts een tijdelijk effect hebben, op een bepaald moment zal het over en uit zijn. De klanten van BlackRock, voor bijna driekwart pensioenfondsen en verzekeraars, voelen de pijn van de negatieve rentevoeten wel degelijk. Ze zijn erg bezorgd dat ze op een bepaald moment niet meer aan hun verplichtingen zullen kunnen voldoen. En zodra als dat het geval is, zit de kat op de koord.