In China is de wereld van de wealth management products een wereld die voor buitenstaanders moeilijk toegankelijke is. Via deze wealth management products of WMP’s beleggen Chinezen in een brede waaier van activa gaande van bedrijfsobligaties over aandelen naar allerlei derivaten. Maar een recente evolutie is dat de WMP’s steeds meer in elkaar beleggen, wat toch als een vorm van inteelt mag beschouwd worden. Het belang van deze evolutie kan moeilijk onderschat worden, want er was op 31 december van vorig jaar sprake van een markt met een omvang van 2600 miljard yuan of 396 miljard dollar.
Maar het gegeven dat de WMP’s steeds vaker in elkaars kapitaal beleggen, heeft verstrekkende gevolgen. Want zo is er een kaartenhuisje ontstaan dat kan instorten wanneer er ergens in het systeem iets fout loopt. Wanneer één van de wealth management products een verkeerde investering doet, zal die onvermijdelijk ook gevolgen hebben voor de andere spelers op de markt. Uiteindelijk is er sprake van een vicieuze cirkel, veel fondsbeheerders vinden geen interessante beleggingen meer en spelen de zwarte piet daarom door naar hun collega’s bij andere WMP’s.
Wie nog enig rendement wil realiseren, moet steeds grotere risico’s nemen. Dit jaar zijn al minstens 10 Chinese bedrijven komen vertellen dat ze niet aan hun obligatieverplichtingen kunnen voldoen en we zijn nog maar halverwege het jaar. De kans is dus groot dat het lijstje nog aanzienlijk zal aangroeien. Zo is er een situatie ontstaan die verdacht sterk gelijkt op die in de Verenigde Staten voor het uitbreken van de subprimecrisis. Problemen met U.S. mortgage securities veroorzaakten toen een wereldwijde crisis.
De fondsbeheerders bij de WMP’s staan met de rug tegen de muur, want ze moeten voldoen aan hun verplichtingen en dat wordt in de huidige marktomstandigheden steeds moeilijker. En wanneer het misloopt, kan het goed mislopen. Een kettingreactie van Chinese faillissementen bedreigt 35% van het BBP van het land, zo stelt Harrison Hu als hoofdeconoom Greater China bij Royal Bank of Scotland Plc in Singapore. Volgens Hu komen alle risico’s nu samen in een overbevolkt systeem en dat kan alleen maar slecht aflopen.