Jeff Gundlach van DoubleLine is in de Verenigde Staten de feitelijke opvolger van Bill Gross, want het is hij die nu de “bond king” of koning van de obligaties wordt genoemd. De fondsbeheerder is dan ook een man die regelmatig in de pers komt en die bij deze gelegenheden trouwens geen straffe uitspraken schuwt. Recent gaf hij een interview met Barron’s, waarin hem de vraag naar de samenstelling van zijn portefeuille werd gesteld. Het antwoord van Gundlich verbaasde niemand die de man kent: "high-quality bonds, gold, and some cash".
Niet bepaald het voorbeeld van een dynamische beleggingsportefeuille, maar de man in kwestie kan ook bezwaarlijk als een optimist pur sang beschouwd worden. Jeff Gundlach is er zeker van dat de problemen nog maar pas beginnen en geeft daarom de voorkeur aan wat door anderen een “dead-money portfolio” zou worden genoemd. Maar volgens de fondsbeheerder wordt op die manier de wereld op zijn kop gezet. De echte dead-money portfolio is in zijn ogen namelijk de S&P 500, zeg maar de beurs van Wall Street.
Want op die beurs zal in de toekomst maar weinig te beleven vallen wanneer de centrale banken monddood gemaakt worden. Het is namelijk dankzij het geld van deze centrale banken dat de beurskoersen kunstmatig naar nieuwe topniveaus gedreven worden. Wall Street is verslaafd aan de geldinjecties die de centrale bankiers continu toedienen. Het nieuwe record voor de S&P 500 was louter en alleen te danken aan het bezoek afgelegd door Ben Bernanke aan Japan, waar hij met zijn collega Harihuko Kuroda en met premier Shinzo Abe overleg pleegde.
Bij die gelegenheid werd ongetwijfeld gepraat over het helikoptergeld, het gratis geld dat in petto wordt gehouden in een volgende poging om de economie te stimuleren. Maar Gundlach kan alleen maar vaststellen dat een dergelijke aanpak onmogelijk lonend kan zijn tegen de achtergrond van alle problemen waar de wereld mee wordt geconfronteerd. Het gaat zowel economisch als maatschappelijk van kwaad naar erger en dat heeft de man in de straat ook door. Het verklaart het succes van de populistische partijen overal in de wereld en het verklaart tevens waarom Gundlach een portefeuille heeft samengesteld die op voorzichtigheid is gebaseerd.