Voor de buitenwereld is er eigenlijk niets aan de hand. Onze familieleden, vrienden, collega’s en buren leven verder alsof er niets de hand is. Ze trekken elke maand hun loon op en zien voor het overige geen vuiltje aan de lucht. Maar dat gezapig leventje zou binnenkort wel eens grondig verpest kunnen worden. Want over een komende crisis is (bijna) nergens iets te vernemen. Maar laat u niet in slaap wiegen. Het financieel systeem zoals we dat nu kennen is verdoemd en wel om de volgende redenen.
Kijken we even terug naar de grote crisis van 2008. Toen scheelde het maar een haar om het financieel systeem was in elkaar gestort. Alleen door massaal ingrijpen van de centrale banken kon het boeltje gered worden. ‘Gered’ is echter een fout woord, want eigenlijk is er niets opgelost. Het huidige systeem heeft alleen maar tijd kunnen winnen, maar de dag van de rekening komt er sowieso. Want de centrale banken hebben niets anders gedaan dan de fouten opstapelen.
De eerste grote fout die werd begaan is het opstapelen van de schulden als gevolg van een superruime monetaire politiek. Akkoord, het was een noodsituatie en dus waren ingrijpende maatregelen onvermijdelijk. Maar de centrale banken hadden wel 2x moeten nadenken alvorens geld uit de lucht te blijven plukken. Bovendien werden de schuldigen van een uit de hand gelopen situatie niet aangepakt. En dat waren uiteraard de banken. Fout nummer 2.
Een derde fout is de toegenomen centralisatie in de economie, een trend die na de Tweede Wereldoorlog is begonnen. Een paar grote bedrijven controleren zowel elke industrietak, in de Verenigde Staten en daarbuiten. Met als gevolg dat belangrijke beslissingen door een handjevol mensen genomen worden. Die hun neuzen wijzen allemaal in dezelfde richting, de bedrijfsleiders in kwestie zijn tot de conclusie gekomen dat het doodnormaal is om schulden aan te gaan om eigen aandelen in te kopen of om het dividend te verhogen. 1 en 2 zijn eigenlijk gevolgen van 3, zodat de cirkel rond is. Maar de rekening voor de gemaakte fouten zullen we nu moeten betalen. Maak de borst al maar nat. En hou in ieder geval voldoende goud achter de hand.