We hebben er al herhaaldelijk aan herinnerd dat wat ons financieel systeem betreft een ‘point of no return’ is bereikt. De centrale banken zijn bijzonder roekeloos te werk gaan wat hun monetaire politiek betreft, ze hebben de wereld overspoeld met gratis geld. Dat geld werd zo maar uit de lucht geplukt, zonder dat er iets of iemand is die voor dekking zorgt. Het gevolg is nu dat we in een catch 22 situatie zijn aanbeland, een toestand waarin eender welke beslissing die wordt genomen hoogst vervelende nevengevolgen zal hebben.
De centrale banken hebben namelijk gekozen voor de vlucht vooruit. Ze zijn een pad ingeslagen waarvan ze zelf niet meer weten waar het naar toe leidt. Maar dat is het ergste nog niet, want veel erger is dat ze al evenmin weten hoe ze de weg terug zullen vinden. Het financieel systeem zoals we dat altijd hebben gekend is door het optreden van de centrale banken zo rot als kaas geworden. Die centrale banken hebben bovendien de beleggers een rad voor de ogen gedraaid, in zoverre dat deze dapper hebben meegedaan aan het blazen van zeepbellen. Gestimuleerd door de gratis politiek van de centrale bankiers.
Het vervelende aan bubbles is dat die gedoemd zijn om vroeg of laat uiteen te spatten. Maar is er nog hoop op redding? Als we Matt King van Citigroup mogen geloven is dat helaas niet het geval. Het financieel systeem wankelt op zijn grondvesten en zal niet meer stabiliseren. De centrale banken hebben de normale werking van dat systeem zo verstoord dat een come-back simpelweg onmogelijk is geworden. King is even uit roulatie geweest, waarbij hij vlak voor zijn tijdelijke afwezigheid een rapport had geschreven onder de titel "The tipping point".
Nu is hij terug met een nieuw rapport getiteld “The race to the bottom”. De centrale banken doen hun uiterste best om te beletten dat het financieel systeem zal crashen, maar het is allesbehalve zeker dat ze daarin zullen slagen. Want de zaken draaien niet meer zoals we dat gewend waren, wat blijkt uit het feit dat de financiële markten heel contrair reageren op beslissingen getroffen door de centrale banken. Het wordt steeds duidelijker dat de centrale bankiers hun greep op het geheel hebben verloren. Wat maakt dat we ons langzamerhand op de grote schok mogen voorbereiden.