Het falen van de centrale banken wordt met de dag steeds duidelijker. De Federal Reserve Bank, de Europese Centrale Bank, de Bank of Japan en de Bank of England hebben duidelijk hun hand overspeeld en bezinnen zich nu over de volgende stappen die gezet kunnen of moeten worden. Daarbij wordt op de eerste plaats naar Harihuko Kuroda van de Japanse centrale bank gekeken, want het land van de rijzende zon staat genomineerd als eerste op de lijst van landen die wegens een mislukte monetaire politiek in de knoei zijn geraakt.
Van Japan wordt verwacht dat het land uiteindelijk als eerste zal uitpakken met "helicopter money", het uitstrooien van gratis geld over de economie in de hoop op die manier de economische groei te kunnen stimuleren. De Japanners genieten de bedenkelijke reputatie het verst te durven gaan wat monetaire experimenten betreft. Ze hebben daar dan ook al 25 jaar ervaring mee, want zo lang ligt hun economie al op apegapen. Maar de kans lijkt klein dat helikoptergeld het wondermiddel zal zijn dat in dit geval soelaas brengt.
Richard Koo van Nomura Securities heeft in ieder geval zo zijn twijfels over de slaagkansen van het zoveelste monetaire experiment. De centrale banken, want het voorbeeld van Japan zal ongetwijfeld snel door de andere centrale banken gevolgd worden, zullen meer krijgen dan ze willen. Ze willen een beetje inflatie, maar zullen zo veel inflatie krijgen dat ze er compleet in verzuipen. Het geloof van de centrale bankiers dat ze de inflatie onder controle kunnen houden, is namelijk hoofdzakelijk gebaseerd op zelfoverschatting.
De centrale banken zijn nog steeds van mening dat inflatie op de eerste plaats een monetair fenomeen is dat getemd kan worden omdat de centrale banken de geldkraan naar believen open en dicht kunnen draaien. Koo gelooft daar echter geen bal van, het verleden toont overduidelijk aan het inflatie niet onder controle te houden is en onvermijdelijk in hyperinflatie zal eindigen. Helikoptergeld zal de inflatie compleet door het dak jagen tot 1500% op jaarbasis, waarna het vertrouwen in de almacht van de centrale banken compleet verloren zal gaan.