Steeds meer institutionele beleggers steken hun voorkeur voor de edelmetalen niet langer onder stoelen of banken. Want hoe men het ook draait of keert, sinds het begin van dit jaar kunnen we nog moeilijk om goud en zilver heen. Vooral de goudprijs heeft een bemoedigende start genomen in 2016. Bovendien stak ook Janet Yellen nog een handje toe door zich gematigd uit te spreken wat betreft toekomstige renteverhogingen. Maar deze week dook er een nieuwe bondgenoot op die niet van de minste is.
De grootste herverzekeraar in de wereld kiest voor goud in de strijd tegen de negatieve rentevoeten en dat is een beslissing die niet zonder gevolgen zal blijven voor de goudprijs. Chief Executive Nikolaus von Bomhard van Munich Re, een welbekende naam in de sector van de herverzekeraars, beklemtoonde op een persconferentie de ernst van de situatie. Door de negatieve rentevoeten moet een bedrijf als het zijne de toekomstige rendementen elders zien te realiseren. Want Munich Re heeft rendement nodig om aan de toekomstige verplichtingen te voldoen.
Daarmee heeft von Bomhard een deur geopend die waarschijnlijk ook snel door anderen zal geopend worden. Of zoals het spreekwoord zegt: als er één schaap over de brug is, volgen er meer. Want de andere bedrijven uit de sector verzekeren en herverzekeren worstelen precies met hetzelfde probleem als Munich Re. De negatieve rentevoeten zijn een stevige streep door hun rekening.
Chief Executive Nikolaus von Bomhard beklemtoonde dat weinigen momenteel al de ernst van de situatie inzien. Negatieve rentevoeten zijn niet meer of niet minder dan een ramp voor Munich Re. De beleggingsportefeuille van deze herverzekeraar omvat 231 miljard euro. Wanneer 3% van de portefeuille in goud wordt belegd, zou er een bedrag van 8,19 miljard euro vrijkomen voor een belegging in goud. Aan de huidige goudprijs zou dat iets meer dan 225 ton goud zijn dat door de herverzekeraar wordt aangekocht. Tegen die achtergrond valt het makkelijk te begrijpen dat de goudmarkt aan de vooravond van een heuse explosie staat.