Warren Buffett is een dagje ouder geworden, zijn visie op beleggingen is niet meer zo helder als ze eens was. Hij heeft in een recent verleden een paar uitspraken gedaan die hem nu zuur dreigen op te breken. Waarom staat Warren Buffett nu met de mond vol tanden? De bekendste belegger in de wereld heeft zijn minachting voor het goud nooit onder stoelen of banken gestoken. Die minachting had vooral te maken had met het feit dat goud geen dividend of coupon uitkeert. Maar wat blijkt nu? Terwijl de beurzen in zak en as zitten, scheert de goudprijs hoge toppen.
Warren Buffett is, of hij het nu graag hoort of niet, een typische vertegenwoordiger van de ‘old normal’. De wereld die hij goed kent, stak logisch in elkaar. De economie groeide in dat ‘old normal’ met ups en downs, de centrale banken hadden de teugels vast in handen en voor een belegging in aandelen kwam het er alleen op aan om op het juiste moment de juiste keuzes te maken. In dat soort wereld is Buffett groot geworden.
Maar hij begrijpt geen snars meer van wat er tegenwoordig gebeurt. De Zweedse Riksbank verlaagde vorige week haar basisrente van 0,35% negatief naar 0,50% negatief. Met daarbij de opmerking van het hoofd van de Zweedse centrale bank dat deze vorm van monetaire politiek goed werkt. Hebben we dat goed gehoord? Negatieve rentevoeten zijn een prima zaak? We zijn benieuwd om de reactie van Warren Buffett op dergelijke uitspraken te horen.
Want de belangrijkste reden waarom het ‘orakel van Omaha’ (zoals zijn bijnaam luidt) geen interesse heeft in goud is dus omdat het niets opbrengt. Cash geld bakt het echter nog bruiner, we zijn nog maar een stap verwijderd van het fenomeen dat we zullen moeten betalen om geld op de bank te plaatsen. Terwijl aandelen (maar ook obligaties) zich op levensgevaarlijk terrein hebben gewaagd en dus beter gemeden kunnen worden. Jan en alleman koopt nu goud, de vraag is wat Buffett nu gaat doen.