Er zijn verschillende vormen van revolutie mogelijk, de geschiedenis kent sociale, politieke en inderdaad ook financiële revoluties. Tegenwoordig beleven we echter een financiële revolutie die haar gelijke in de geschiedenis niet kent. Het lijkt wel alsof de hele wereld op zijn kop staat. Met deze uitspraak verwijzen we uiteraard naar de introductie van negatieve rentevoeten, een strategie die uit pure wanhoop als ultieme wapen door de centrale banken in de strijd is geworpen. En die uiteraard gedwongen is om te mislukken.
Want zelfs een klein kind zal begrijpen dat van die negatieve rentevoeten een enorm destructieve kracht uitgaat. De gevolgen van de huidige financiële revolutie kunnen dan ook ingrijpend zijn, want een negatieve rente heeft gevolgen voor jan en alleman. Zowel de banken groot en klein als de man in de straat worden er mee geconfronteerd. Bij laatstgenoemde is het besef wat er aan de hand is waarschijnlijk nog niet volledig doorgedrongen, de meeste mensen laten zich vooralsnog als een lam naar de slachtbank leiden.
Bij de banken begint het verzet echter langzamerhand op gang te komen, die begrijpen dat de huidige monetaire politiek van de centrale banken onvermijdelijk hun doodvonnis heeft ingeluid. De Beierse Bankenassociatie heeft onlangs zijn leden gevraagd om cash geld aan te houden als reservedeposito’s in plaats van dit geld aan een negatieve rentevoet bij de Europese Centrale Bank te plaatsen. Het belang van dit advies kan moeilijk onderschat worden. Eigenlijk is het vorm van opstand tegen de ECB en tevens tegen de financiële revolutie die aan de gang is.
Wanneer andere banken of bankassociaties dit voorbeeld zullen volgen, komt de basis van ons bancair systeem onder druk te staan. Maar ook in het dagelijks leven van de man in de straat is een revolutie van dergelijke omvang in de maak dat hij of zij op lange termijn niet anders kan dan in opstand komen. Het spaargeld van de gepensioneerden wordt aan de inflatie overgeleverd als het geen rente meer oplevert. Een aanzet tot opstand werd recent al gedaan door een centrale bankier die het lef had te verklaren dat wijzelf de oorzaak zijn van de negatieve rentevoeten omdat we te veel sparen. Je moet maar het lef hebben om zoiets te verklaren!