We worden regelmatig rond de oren geslagen met het advies dat we geen andere keuze hebben dan te beleggen in aandelen. De rente staat namelijk op nul of daaronder, wat betekent dat vastrentende waarden niets of toch alleszins bijna niets meer opbrengen. Wie dus toch wat rendement wil, moet zijn toevlucht zoeken bij aandelen die een fatsoenlijk rendement uitbetalen. Maar veel mensen hebben toch een slecht gevoel bij dergelijke adviezen. Want zijn de fundamentals onder de beurzen wel zo stevig als men ons laat uitschijnen?
De Amerikaanse bedrijfsresultaten zijn nu al drie kwartalen op rij gedaald, het gemiddeld inkomen van een Amerikaans huisgezin is nu lager dan dit 10 jaar geleden het geval was, volgens JP Morgan Chase is het risico op een recessie in de Verenigde Staten nu gestegen tot één op drie. Of met andere woorden: is het moment wel goed gekozen om te beleggen op een moment dat de Amerikaanse beurzen het hoogste niveau ooit bereikt hebben, rekening gehouden met al deze nuchtere cijfers?
In feite zijn het de centrale banken die ons een rad voor de ogen willen draaien. Ze hebben massaal geld uit de lucht geplukt, met de bedoeling om de economie te stimuleren. Maar dat geld heeft zijn weg naar de beurs gevonden, met als gevolg dat de beurskoersen fors zijn gestegen. Gedeeltelijk was dit ook de bedoeling, want hogere beurskoersen geven de mensen een gevoel van grotere welvaart. Maar uiteindelijk wordt het beeld van de financiële markten wel helemaal scheef getrokken.
Van een normale situatie is dus zeker geen sprake, de hausse op de beurzen is kunstmatig uitgelokt. Het spreekt voor zichzelf dat dit niet kan blijven duren. De financiële markten zullen vroeg of laat normaliseren, of de centrale banken dat willen of niet. Dat betekent dat zowel de beurzen als de obligatiemarkten en de vastgoedsector aan de vooravond van een forse correctie staan. De moraal van het verhaal is duidelijk: kies voor de hoogst mogelijke graad van veiligheid en investeer alleszins een deel van uw beschikbaar geld in goud, zilver, platina en andere edelmetalen die hun waarde ook in moeilijke tijden kunnen behouden.