De kans is klein dat Donald Trump de volgende Amerikaanse president wordt. De man heeft met zijn grote mond zichzelf zo vaak in de voet geschoten dat hij bij wijze van spreken zichzelf de garantie heeft gegeven dat hij de binnenkant van het Witte Huis nooit zal zien. Maar toch is het te vroeg om het vel van de beer te verkopen alvorens hij geschoten is. Met verkiezingen weet men immers nooit, verrassende uitslagen zijn steeds mogelijk.
Het Britse referendum over Europa was daar een goed voorbeeld van. Tot ieders stomme verbazing kozen de Britten er voor om Europa de rug toe te keren. Op een Brexit had in feite niemand gerekend, maar toch is hij er gekomen. Dan Denning van MoneyWeek is dus zeker niet van plan om al zijn geld op Hillary Clinton te zetten, ook al is deze met grote voorsprong favoriet om de verkiezingen te winnen.
Maar verkozen of niet, de omstreden republikeinse presidentskandidaat kan toch mogelijk iets verwezenlijken dat niemand voor mogelijk had gehouden. Hij zou namelijk onrechtstreeks de basis gelegd kunnen hebben voor de ondergang van de euro, ondergang die overigens al lang is voorspeld. Wat is er aan de hand? Tijdens zijn campagne heeft Trump niet nagelaten om voortdurende de politiek van Janet Yellen als president van de Amerikaanse centrale bank onder vuur te nemen.
Hij moet namelijk niets weten van quantative easing programma’s en superlage rentevoeten, twee zaken die volgens hem een onnoemelijke schade hebben aangericht. Trump is op deze nagel blijven hameren, in zoverre dat veel Amerikanen zijn beginnen te twijfelen aan de politiek van de FED. Die twijfels zijn overgewaaid naar de overkant van de Atlantische Oceaan en hebben daar stevig wortel geschoten. Ook het geloof in de monetaire politiek van de Europese Centrale Bank heeft een fikse deuk opgelopen. En kunnen zodoende uiteindelijk het vertrouwen in de euro op een dusdanige manier ondergraven dat de eenheidsmunt uiteindelijk gedoemd is om te verdwijnen.