De Bank of England verlaagde zoals algemeen verwacht haar basisrente met een kwart procent tot een recorddieptepunt van 0,25%. De Britten houden niet van half werk, want daarnaast werd het quantative easing programma met 60 miljard pond uitgebreid (inclusief het aankopen van bedrijfsobligaties). Het was de eerste keer sinds 2009 dat de Britse centrale bank haar basisrente verlaagde. Op het eerste gezicht lijkt dit een doodnormale beslissing getroffen door een centrale bank, maar dat is het uiteraard niet.
De onheilspellende boodschap gebracht door de Britse centrale bank is namelijk dat zij en haar collega’s de greep op het financieel systeem verloren zijn. Ze hebben alles gedaan wat in hun macht ligt om de economie aan de praat te krijgen en om wat inflatie te krijgen, maar die ingrepen hebben stuk voor stuk gefaald. De FED, de Bank of Japan, de Europese Centrale Bank en de Bank of England hebben allen gegokt dat hun strategie zou werken. Tot ieders verbazing blijkt dus nu dat dit niet het geval is. Inmiddels is duidelijk geworden dat de keizer geen kleren draagt, de centrale banken hebben hun wapenarsenaal uitgeput.
Ze zijn echter vindingrijk en zullen ongetwijfeld met iets nieuws op de proppen komen om het boeltje nog wat langer draaiende te houden. Maar aan het einde van de regenboog wacht ditmaal geen pot met goud, maar wel een crisis van een omvang die we tot dusver nog niet hebben gekend. Want alles het misloopt, is er geen reddingsgordel meer voorhanden. Die was er na de grote bankencrisis van 2007-2008 wel nog, maar hij is inmiddels tot op de draad versleten. En dus compleet onbruikbaar geworden.
Dat is inmiddels ook doorgedrongen tot de beleggers, want die reageerden op de beslissing van de Bank of England om de basisrente te verlagen door opnieuw goud, zilver en andere edelmetalen te kopen. Simona Gambarini, analiste bij Capital Economics, wijst er op dat de centrale banken met geld blijven gooien in een omgeving waar de druk op de rente steeds groter wordt. Dat is een goede zaak voor de edelmetalen, want de onzekerheid op de financiële markten wordt alsmaar groter. Tegen de achtergrond van een nieuwe crisis op komst kan de goudprijs exploderen. Want de kans is klein dat de centrale banken zonder reddingsgordel de boot drijvende zullen kunnen houden.