Voor beleggers is 2016 tot dusver een mager jaar geworden. De beurzen maken per saldo ongeveer al een paar pas op de plaats, veel valt daar niet meer te verdienen. Op de obligatiemarkten blijft het anderzijds bibberen geblazen. De obligatiekoersen blijven weliswaar onder stoom, maar wie belegt in obligaties moet bibbergeld betalen. De obligatiemarkten zijn namelijk een grote zeepbel geworden die vroeg of laat met een doffe knal zullen ontploffen. Veel eer viel er dus voor vermogensbeheerders niet te rapen.
Tenminste niet voor zij die volgens de klassieke patronen bleven beleggen. Sommige vermogensbeheerders hebben nog altijd niet begrepen dat de tijden veranderd zijn, hun portefeuilles zijn nog altijd opgebouwd volgens het klassieke stramien van obligaties en aandelen volgens een verdeelsleutel. Maar wie in de huidige omstandigheden niet out of the box durft te denken, is er aan voor de moeite. De klassieke beleggingsformules werken namelijk niet meer en dat is louter en alleen de schulden van de centrale banken.
Die hebben door hun roekeloze monetaire politiek er voor gezorgd dat de verhoudingen op de financiële markten volledig scheefgetrokken is. En eigenlijk is er maar één activaklasse die daar van profiteert en dat zijn de edelmetalen. Goud, zilver, platina enzovoort zijn in de afgelopen weken sterk voor de dag gekomen. Wie tijdig aanwezig was op de goudmarkt deed goede zaken, maar wie het aandurfde om naar de zilvermarkt te kijken deed nog betere zaken. Bovendien is het einde nog niet in zicht en daar raken zelfs de klassieke banken van overtuigd.
Credit Suisse verhoogde onlangs het koersdoel voor goud en zilver en dat een klassieke grootbank zoiets doet, is toch wel een merkwaardig feit. De analisten van de Zwitserse bank verwachten dat de goudprijs in het eerste kwartaal van volgend jaar de kaap van 1500 dollar per troy ounce zal ronden, wat betekent dat er toch nog wel wat haussepotentieel beschikbaar is. Ook de prognoses voor de zilverprijs werden verhoogd, maar hier werden de prognoses al door de realiteit ingehaald. Daarmee wordt nogmaals aangetoond dat zilver erg snel bij de pinken kan zijn wanneer de marktomstandigheden goed zijn.
Fysiek goud en zilver kopen kan je hier.