Al maandenlang worden we om de oren geslagen met waarschuwingen dat China een tijdbom is die langzaam maar gestaag verder tikt, klaar om op een gegeven moment te exploderen. De jongste weken is een nieuw facet van die tijdbom aan de oppervlakte gekomen, meer bepaald in de vorm van het dichtslibben van op de geldmarkten in de regio Asia Pacific. De toename van de spreads op die markten bewijst dat China met een liquiditeitscrisis zonder weerga geconfronteerd wordt.
China krijgt het steeds warmer naarmate de liquiditeitscrisis erger wordt. De reporentes van het land op korte termijn zijn geëxplodeerd tot het hoogste niveau in 20 maanden, terwijl de Hong Kong Dollar money-market rates zijn gestegen tot het hoogste niveau sinds mei 2009. Anderzijds is de vraag naar Yen basis swaps nooit zo hoog geweest sinds de crisis rond Lehman Brothers enkele jaren geleden.
Een gevolg daarvan is dat de rendementen op Chinese staatsobligaties fors zijn gestegen, het rendement op de 10-jarige Chinese maakte op één dag tijd een sprong met 6,50 basispunten tot 2,94%. Bloomberg trok prompt aan de alarmbel en sprak van "liquidity fears", rekening gehouden met het feit dat het volgens ChinaBond data van 25 januari van dit jaar geleden was dat de obligatierendementen in China plots op één dag zo sterk gestegen.
Horseman Capital waarschuwt dat belang van bovenstaande gebeurtenissen niet onderschat mag worden. China dreigt snel zonder geld te raken, terwijl de People Bank of China de controle over de koers van de yuan dreigt kwijt te raken. Wanneer dat inderdaad gebeurt, worden ingrijpende maatregelen onvermijdelijk. Een forse koersdaling van de yuan kan de financiële markten op stelten zetten, met een nieuwe crisis tot gevolg. De wereld is dus zeker geen veiligere plaats geworden, wel integendeel.