De centrale banken dreigen de controle over het financieel systeem volledig kwijt te raken. Bovendien heeft het vertrouwen in de centrale bankiers een serieuze deuk opgelopen wegens het falen van de door hen gevoerde monetaire politiek. Zo blijkt dat de Amerikaanse schulden dit jaar, het laatste jaar van het presidentschap van Barack Obama, zijn opgelopen met een ongelooflijke 2400 miljard dollar.
Het valt moeilijk te geloven dat de schulden aan een dergelijk tempo kunnen toenemen, de aangroei overtreft met verve de groei van de Amerikaanse economie. Met de beste wil van de wereld kan u er ons niet van overtuigen dat dit goed nieuws is. De FED moet dweilen met de kraan open, een opdracht waar ze opnieuw jammerlijk in zal falen. De kans is dus groot dat de nieuwe president Donald Trump de bevoegdheden van de centrale bank zal inperken.
Waarschijnlijk zullen de Verenigde Staten dezelfde weg opgaan als Japan, waar Harihuko Kuroda afgelopen week toegaf de controle over de markt voor Japanse staatsobligaties volledig te zijn kwijtgeraakt. De gouverneur van de Japanse centrale bank gaf blijk van een lichte vorm van paniek, want hij weet niet meer wat hem nog te doen staat. Alle beschikbare middelen zijn opgebruikt, het boekje met tovertruucjes is uitgelezen.
Misschien kan Kuroda eens kijken naar wat in Zweden gebeurt. Daar bereidt de Riksbank, de oudste centrale bank in de wereld die in de jaren 60 van de 17de eeuw als eerste overstapte op papieren geld, de overstap naar de digitale valutamaatschappij voor. De Zweden gebruiken steeds minder bankbriefjes en als het van de Riksbank afhangt zal dat gebruik binnen afzienbare tijd terugvallen naar nul. Het voordeel hiervan? Als de Zweedse centrale bank zoals de Japanse met de rug tegen de muur staat, is het een koud kunstje om de problemen op te lossen via het aanslaan van het geld van de onderdanen. Dat de Zweden dit niet fijn zullen vinden, zal de Riksbank worst wezen.