Beleggers wennen beter aan wilde marktbewegingen, want het zal er in de komende maanden en zelfs waarschijnlijk jaren niet op verbeteren. Dat is het advies dat Capital Group fund manager Jim Lovelace aan zijn klanten geeft. De wereldeconomie is aan het vertragen en dat belooft niet veel goeds voor de bedrijfsresultaten. Anderzijds hebben de centrale banken ons naar de uiterst gevaarlijke wereld van negatieve rentevoeten gevoerd.
Lovelace spreekt van een gevaarlijke cocktail, waarbij deflatie een steeds groter gevaar vormt in zowel Japan als in Europa. Bovendien is het risico op een economische recessie in de Verenigde Staten toegenomen, want de Amerikaanse economie zal de dans niet kunnen ontspringen wanneer de wereldeconomie een toontje lager gaat zingen. Volgens deze fondsmanager is de kans dat de Amerikaanse centrale bank haar basisrente dit jaar nog zal verhogen bijzonder klein.
De belangrijkste vraag luidt nu of de economie in de VS volledig overrompeld zal worden door de problemen elders in de wereld dan wel of ze nog min of meer zal kunnen standhouden. In ieder geval gaat hij er van uit dat de kwartaalcijfers van de Amerikaanse bedrijven voor het derde kwartaal op rij zullen verzwakken. Dergelijke negatieve evolutie is niet bepaald bevorderlijk voor de ondersteuning van de beurskoersen.
Voorlopig is Lovelace nog niet echt negatief voor de financiële markten, maar hij blijft toch op zijn hoede. De kansen op een herhaling van de financiële crisis van 2008 zijn volgens hem op dit eigenste moment relatief klein. Waakzaamheid is niettemin geboden, want de invoering van negatieve rentevoeten kan op lange of middellange termijn onverwachte gevolgen hebben. Sommige mensen gaan hun geld thuis bewaren en naarmate hun aantal groeit komt het traditionele business model van de banken onder druk te staan. Iets wat vroeg of laat slecht moet aflopen.