De Amerikaanse centrale bank heeft na veel vijven en zessen toch de daad bij het woord gevoerd door haar basisrente opnieuw met een kwart procent te verhogen. De maatregel was getelefoneerd, zodat de financiële markten er niet door op het verkeerde been werden gezet. Bovendien stelde FED-gouverneur Janet Yellen voor 2017 nog 3 renteverhogingen in het vooruitzicht.
Of die er ook daadwerkelijk gaan komen, moet nog afgewacht worden. De FED zal alleen kunnen handelen wanneer de economie inderdaad op volle toeren zal blijven draaien. En dat dit inderdaad zal gebeuren, kan niemand garanderen. Donald Trump heeft weliswaar beloofd de economische groei in een stroomversnelling te brengen, maar tussen droom en daad staan vaak praktische bezwaren.
Maar eigenlijk zit Yellen geklemd tussen hamer en aambeeld. De bankiers waarschuwen de FED dat de rente sneller naar omhoog moet, kwestie van de vorming van zeepbellen te beletten. De normalisering van de rentevoeten zou op een gestadige en min of meer voorspelbare manier moeten gebeuren, kwestie van de normale gang van zaken op de beurzen, obligatie- en valutamarkten niet te verstoren.
Fondsbeheerder Jeff Gundlach waarschuwt echter dat er wel degelijk gevaren zijn verbonden aan het optrekken van de rentevoeten. Hij verwacht dat de financiële markten een paniekreactie zullen vertonen wanneer het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie doorstijgt tot boven het niveau van 3%. Gundlach vreest voor een crisis in dat geval, beginnende bij de bedrijfs- en hoogrenderende obligaties. Maar uiteindelijk zullen de koersen en de prijzen van zowat alles en nog wat tegen een plafond botsen, met alle gevolgen van dien. Een zware wereldwijde crisis valt dan nog moeilijk te vermijden.