Hoe gevaarlijk zijn negatieve rentevoeten? Als we de BIS mogen geloven, mag het gevaar niet onderschat worden. De Bank for International Settlements, zoals ze voluit heet, trekt aan de alarmbel wat negatieve rentevoeten betreft. Uiteindelijk dreigt de politiek van de centrale banken tegen een muur aan te botsen. De ingrepen van de centrale bankiers zouden geen enkel effect meer hebben en dat is op zijn zachtst gezegd verontrustend te noemen. De vraag is echter wie nog weet hoe het nu verder moet.
De Bank for International Settlements steekt niet onder stoelen of banken dat het antwoord op die vraag niet zo maar te geven is. De financiële markten hebben duidelijk in de gaten gekregen dat de centrale banken machteloos zijn geworden. Volgens de BIS is die vaststelling er mee verantwoordelijk voor dat het financieel jaar 2016 zo slecht is begonnen. Want eigenlijk weet niemand wat er zal gebeuren wanneer de rente nog dieper onder nul zakt.
In ieder geval lijkt als een paal boven water te staan dat de man in de straat die negatieve rentevoeten zomaar zonder boe of ba zal slikken. Uit verschillende enquêtes blijkt dat veel mensen zich gereed maken om hun geld van de bank te halen wanneer ze zouden moeten betalen voor een deposito bij de bank. Claudio Borio, hoofdeconoom van de BIS, vreest vooral voor meer turbulentie op de emerging markets, die al erg kwetsbaar zijn vanwege de currency wars.
De gevaren van de negatieve rentevoeten zullen vooral toenemen wanneer de rente gedurende lange tijd onder nul wordt gehouden. Volgens Borio zijn we nu in een volledig nieuw tijdperk beland, waarbij niemand kan voorspellen wat de nieuwe spelregels zullen worden. Belangrijk is in ieder geval om de situatie op de voet te blijven volgen, kwestie van te kunnen bijsturen wanneer er ergens iets dreigt mis te lopen.