De wereldeconomie is een gigantische proeftuin geworden, met als belangrijkste experiment momenteel de negatieve rentevoeten. De vraag die iedereen zich nu stelt is of de FED op haar beurt in de ring zal duiken en op haar beurt met negatieve rentevoeten zal uitpakken. Het antwoord op die vraag weten we pas achteraf, maar inmiddels is wel al duidelijk dat de Amerikaanse economie het minder goed doet dan algemeen wordt aangenomen. De werkloosheidscijfers voor de maand april lieten daar weinig twijfels over bestaan.
Mohamed El-Erian, eerste economisch adviseur voor Allianz, stelde op de Reuters Global Investment Summit in New York dat de FED waarschijnlijk zal kiezen om het ‘ondenkbare’ te laten voor wat het is. De Amerikaanse centrale bank kan uiteindelijk kiezen voor meer QE in plaats van negatieve rentevoeten, zo luidt de mening van El-Erian. Met die negatieve rentevoeten is het een vreemde zaak, tot voor kort gold de nulrente als de absolute bodem. Maar inmiddels is dit ontkracht door het feit dat de negatieve rentevoeten realiteit zijn geworden.
Waarom denkt Mohamed El-Erian dat de Verenigde Staten niet zullen kiezen voor negatieve rentevoeten? Op de eerste plaats is de Amerikaanse economie het weliswaar minder sterk op dreef dan men laat uitschijnen, maar ze is wel duidelijk sterker dan de Japanse of de Europese. Een belangrijk argument is bovendien dat het alles behalve zeker is dat negatieve rentevoeten wel degelijk effectief zijn. Het Japans voorbeeld toont tot dusver aan dat dit waarschijnlijk niet het geval is en mogelijk zelfs de groei afremmen.
Daarnaast zijn negatieve rentevoeten hoe dan ook impopulair, de spaarders krijgen als het even kan graag wat rente op hun spaargeld. Dat heeft tot gevolg dat de druk op de centrale banken zal toenemen zolang als er negatieve rentevoeten gehanteerd worden. Want als die te lang in voege zijn, blijft ons financieel systeem in zijn voegen kraken. Het protest van de man in de straat kan zo sterk worden dat de centrale banken uiteindelijk bakzeil moeten halen. Mohamed El-Erian is er dan ook vrij zeker van dat de FED als puntje bij paaltje zal kiezen voor een herinvoering van haar quantative easing programma in plaats van voor negatieve rentevoeten.