Japan biedt ons een glimp van een toekomst die ook de rest van de wereld te wachten staat

Aanmaken: 09/06/2016 - 08:55

In Japan wordt met de dag duidelijker dat de politiek van Abenomics heeft gefaald. Premier Shinzo Abe heeft alles gedaan wat in zijn macht lag om de economie opnieuw op snelheid te krijgen, maar al die pogingen hebben weinig of niets opgeleverd. De Japanse economie blijft maar kwakkelen en inmiddels weet eigenlijk niemand meer hoe het nu verder moet. Maar het land van de rijzende zon fungeert momenteel als een soort proeftuin. Japan biedt ons namelijk een glimp van een toekomst die ook de rest van de wereld te wachten staat.

Rooskleurig kan de situatie bepaald niet genoemd worden. De bevolking veroudert in snel tempo en dat kost de ganse Japanse samenleving handenvol geld. De politiek doet nog net geen oproep aan de bejaarde Japanners of ze alstublieft liefst zo snel mogelijk willen ophoepelen. Waarmee natuurlijk wordt bedoeld dat ze vanwege de hoog opgelopen kosten voor hun verzorging eigenlijk meer in de weg lopen dan iets anders. En of ze dus liefst zo snel mogelijk het loodje willen leggen. Een nadelige demografische pyramide gaat in het geval van Japan bovendien gepaard met een dalende productiviteit en met een uit de hand gelopen schuldenberg.

Deze 3 recipiënten bieden het ideale receptie voor stagnatie, een economische toestand waar niemand echt op zit te wachten. In een stagnatiefase groeit de economie niet of nauwelijks, terwijl op de achtergrond toch sprake is van inflatiegevaar. De centrale bank die met een dergelijke situatie geconfronteerd wordt, mag de aandacht dus niet laten verslappen. De Bank of Japan beseft maar al te goed dat ze over het afgelopen decennium met een sociale depressie werd geconfronteerd en dat in die situatie in de toekomst waarschijnlijk geen verandering in zal komen.

Het probleem is namelijk dat het wapenarsenaal van de Japanse centrale bank zo goed als uitgeput is. Abenomics was al een vrij ingrijpende monetaire politiek en veel verder kan Hazihuko Kuroda als president van de Bank of Japan niet gaan. Japan vormt zodoende het levend bewijs dat de theorie van Maynard Keynes niet werkt en ook nooit zal werken. Volgens Keynes kan de economie op basis van geleend geld in een hogere versnelling gebracht worden. Dat blijkt dus niet zo te zijn, weten ze nu in Tokio. Ook de rest van de wereld zal snel met deze wetenschap geconfronteerd worden.

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.