Is de stijging van de prijzen voor commodities de voorbode van een (hyper)inflatiegolf?

Aanmaken: 04/25/2016 - 12:11

Is de stijging van de prijzen voor commodities de voorbode van een (hyper)inflatiegolf? Een interessante vraag, waarop we het antwoord voorlopig echter schuldig moeten blijven. Op het eerste gezicht lijkt deflatie momenteel het grootste economische gevaar waar de westerse wereld mee wordt geconfronteerd. Vooral Europa en Japan slagen er niet of nauwelijks in om aan de klauwen van het deflatiegevaar te ontsnappen. Op het eerste (en ook het tweede) gezicht is er van inflatiegevaar dus geen sprake. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de evoluties op de obligatiemarkt.

Het lange einde van de rentecurve op de markt voor Amerikaanse staatsobligaties laat in ieder geval geen enkel signaal registreren dat in de richting van inflatie wijst. Het rendement op de 30-jarige Amerikaanse staatsobligatie stabiliseert zich al ongeveer een maand op hetzelfde niveau en vertoont geen spoor van aantrekken. Anderzijds zijn de Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS) dit jaar wel in prijs gestegen, maar die waren zonder meer goedkoop zodat ze door sommige koopjesjagers in de afgelopen weken bij stukjes en beetjes opgepikt werden.

Maar die TIPS zijn de afgelopen dagen weer in koers gedaald, wat aangeeft dat het inflatiegevaar door de beleggers toch niet al te hoog wordt ingeschat. Maar staat dan weer tegenover dat de PowerShares DB Commodity Tracking ETF (DBC) op 4 dagen tijd met 5% is gestegen, wat wijst op een krachtige beweging bij de grondstoffen. Niet alleen de olieprijs heeft zich hersteld, maar ook de prijzen voor metals hebben opnieuw vaste voet aan de grond gekregen. Is hier een nieuwe stijgingsfase in de maak?

De toekomst zal het moeten uitwijzen. Barron’s Chris Dieterich is van mening dat de zwalpende dollar de belangrijkste reden is voor het herstel van de grondstoffenprijzen. Ongeveer 90% van de grondstoffen opgenomen in de richtinggevende CRB index noteren nu boven hun 50-day moving average, wat als een sterk koopsignaal mag beschouwd worden. Het volgende scenario kan zich nu ontplooien: de prijsstijging kan in een stroomversnelling raken, want veel producenten hebben hun output teruggeschroefd. Hogere prijzen voor grondstoffen leiden automatisch tot meer inflatie, met het gevaar op ontsporing tot hyperinflatie.

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.