De obligatiemarkt is een stinkende poel die vroeg of laat ons allemaal zal versmachten

Aanmaken: 08/16/2016 - 09:41

Het is uiteraard een gewaagde uitspraak, maar dan wel eentje die een grote kern van waarheid bevat. De obligatiemarkt is een stinkende poel die vroeg of laat ons allemaal zal versmachten. De bekende hedge fund beheerder Jeffrey Gundlach heeft niet voor niets onlangs het advies gegeven om alles te verkopen wat aandelen en obligaties betreft. Wie zijn leven (en zijn spaargeld natuurlijk eveneens) lief is, kan beter overstappen op goud, zilver, platina en de andere edelmetalen. Want de financiële markten zijn gevaarlijke plaatsen geworden.

We moeten tot in de treure herhalen dat dit allemaal het schuld is van de centrale banken. Die hebben als idioten met goedkoop geld gesmeten, in zoverre dat de beurzen en de obligatiemarkten regelrechte casino’s zijn geworden. Op de obligatiemarkten hebben zich bovendien heuse bubbles gevormd, zeepbellen die op een bepaald moment onvermijdelijk zullen uit elkaar spatten. Toegegeven, obligatiebeleggers hebben de afgelopen jaren uitgebreid aan de feestdis mogen plaatsnemen. Er vielen met obligaties onvermoede rendementen te behalen.

Maar aan alle mooie liedjes komt ooit een einde en zo zullen ook de obligatiemarkten op een bepaald momentje uit een ander vaatje moeten gaan tappen. Dat vaatje zal bovengehaald worden wanneer er plots een verschuiving aan het rentefront zal plaatsvinden. Dat er vroeg of laat hogere rentevoeten zullen komen, staat als een paal boven water. Het is namelijk niet mogelijk dat de rente voor altijd zo laag zal blijven als ze nu is. Een ‘spike’ in de rente kan ongemeen grote gaten slaan in obligatieportefeuilles.

Geen renteverhoging alstublieft, zo luidt het mantra op de financiële markten vandaag. Maar met obligaties voor een bedrag van 11.500 miljard dollar met een rendement onder nul is een renteverhoging op middellange termijn onvermijdelijk. Maar zijn er dan geen veilige hoekjes meer op de obligatiemarkten? Die zijn er wel, maar de belegger moet wel zijn uiterste best doen om ze te vinden. Jack McIntyre, fondsmanager bij Brandywine Asset Management in Philadelphia, kijkt in dat verband naar de groeimarkten.

Brazilië is een land dat met zware politieke, sociale en economische problemen af te rekenen kreeg, waardoor er tot dusver geen ruimte was om de rentevoeten te verlagen. Dat zou in de toekomst echter wel kunnen, want de situatie in het land lijkt langzamerhand op te klaren. Goldman Sachs Asset Management is één van de grote vermogensbeheerders die het aandurft om Braziliaanse obligaties in portefeuille te nemen. Algemeen gesproken is de obligatiemarkt echter een mijnenveld geworden waar voorzichtige beleggers liefst zo ver mogelijk uit de buurt van blijven.

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.