De centrale bankiers hebben de ganse wereld in de val gelokt

Aanmaken: 09/20/2016 - 09:08

Algemeen wordt verwacht dat we nog maanden- zo niet jarenlang zullen moeten leven met superlage of zelfs negatieve rentevoeten. De centrale banken zijn namelijk een pad ingeslagen waarop het bijzonder moeilijk is om terug te keren. Dat betekent dat beleggers of spaarders op zoek naar enig rendement al heel ver moeten zoeken. Of eigenlijk heel lang, want vooral institutionele beleggers zoeken steeds vaker hun toevlucht bij obligaties met superlange looptijden. Maar wanneer iedereen zich op hetzelfde segment van de markt stort, krijgen we natuurlijk een situatie waarbij de vraag groter is dan het aanbod.

Met als logisch gevolg dat de koersen stijgen. Dat gebeurt nu ook op de markt voor obligaties met superlange looptijden, zelfs obligaties met een looptijd van 100 jaar worden gretig opgepakt. De koersen van alle langerlopende obligaties zijn inmiddels fors opgelopen, met als gevolg dat de rendementen zijn gedaald. Brian Tomlinson, global fixed-income manager bij Allianz, wijst er op dat deze evolutie zelfs aan een snel tempo plaatsvindt. Hij heeft het steeds moeilijker om nog obligaties met een interessant rendement te vinden.

Recent zag Tomlinson zich genoodzaakt om Franse staatsobligaties met een looptijd van 50 jaar te kopen. Maar zelfs die zijn steeds moeilijker op de kop te tikken. Het spreekt voor zichzelf dat deze situatie niet kan blijven duren. De schuldigen voor de hele situatie zullen een oplossing voor dit probleem moeten zoeken, maar die geven voorlopig geen kik. Het zijn inderdaad de centrale bankiers die de ganse wereld in de val gelokt hebben. Door de rentevoeten in pure kamikazestijl steeds dieper te laten zakken, hebben ze bovendien de ganse financiële wereld op de kop gezet.

Spaarders zijn al de pineut, want ze krijgen geen vergoeding meer voor het geld dat ze uit hun inkomen opzij zetten. Als volgende zullen de obligatiebeleggers aan de beurt komen, want als het misloopt in renteland kunnen de verliezen in obligatieland fors oplopen. Ook de aandelenbeleggers gaan waarschijnlijk de dans niet kunnen ontspringen, want de beurzen zijn op de huidige koersniveaus helemaal niet cashproof. Thomas Wacker, analist bij het Chief Investment Office bij UBS Wealth Management, maakt zich in toenemende mate zorgen over de huidige situatie die in zijn ogen alleen maar slecht kan aflopen.

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.