Ben Bernanke wil het noodlot tarten: hij moedigt de komst van hyperinflatie aan

Aanmaken: 04/18/2016 - 11:31

Veel economen blijven waarschuwen voor inflatiegevaar en dit ondanks het feit dat een groot deel van de wereld nog steeds aan de rand van de deflatie-afgrond bengelt. Inmiddels zijn echter de eerste inflatiesignalen opgedoken, meer bepaald in de Verenigde Staten. In maart zijn de consumentenprijzen daar gestegen tot het hoogste niveau sinds 2008. De kerninflatie kwam in die maand uit op 2,30%, ten opzichte van 2,20% de maand voordien. Geen spectaculaire inflatiecijfers misschien, maar wat niet is kan nog komen.

Momenteel staat de Amerikaanse inflatie op een nieuw piekniveau sinds de crisis van 2008-2009 en dit ondanks een daling van de voedselprijzen. Ook tweedehandswagens zijn goedkoper geworden, evenals vrachtwagens. Maar heel wat andere producten en diensten zijn fors duurder geworden, ondanks de gedaalde grondstoffenprijzen. De meeste Amerikanen koesteren overigens al langer het buikgevoel dat het echte inflatiecijfer duidelijk boven het geafficheerde ligt. Het leven is met andere woorden op kousenvoeten duurder geworden.

Maar dit zou nog maar een voorproefje kunnen zijn van wat op komst is. De Amerikaanse regering speelt met het idee om de economie een kickstart te geven door het gratis uitdelen van geld. En op dat gebied heeft een gezaghebbend iemand zijn stem verheven. Ben Bernanke, de voormalige president van de Amerikaanse centrale bank, wil het noodlot tarten: hij ondersteunt het uitdelen van dat helicoptergeld. In de academische economische wereld vraagt menige professor zich af wat Ben Bernanke in hemelsnaam bezield.

Helicopter Ben begrijpt blijkbaar niet dat het rondstrooien van geld de inflatie in een stroomversnelling kan brengen, mogelijk zelfs met hyperinflatie tot gevolg. Helicoptergeld kan namelijk de prijsdruk nog verder verhogen op een moment dat de prijzen al stijgen. Hierbij moet ook nog eens rekening gehouden worden met een stabilisatie van de prijzen voor grondstoffen. Wanneer die prijzen ook nog eens beginnen aan te trekken, kan er sprake zijn van een hefboomeffect. De VS kunnen in een wip en een zucht in een hyperinflatoire omgeving belanden, een plaag die vervolgens de rest van de wereld kan gaan teisteren.

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.