Kort en super vereenvoudigd gezegd: alle olie moet in dollars worden verhandeld. Heb je olie nodig, moet je eerst dollars verkrijgen. Een land met olie die niet zijn olie verkoopt in dollars krijgt eerst problemen en dan oorlog met de Verenigde Staten. De Verenigde Staten handhaaft de dollar als de wereldreservemunt dankzij deze formule. De Amerikaanse Overheid kan daardoor uiteindelijk zeer goedkoop lenen en altijd kopers voor haar staatsobligaties vinden…. maar er is een grens.
1. Mini- geschiedenis van de dollar als wereldreservemunt:
In 1944 werd tijdens de Bretton Woods conferentie een financieel-economisch overeenkomst gesloten waarbij de US Dollar de onbetwiste wereldreservemunt werd. Het werd het anker van een monetair systeem waarbij alleen de dollar kon worden ingewisseld bij de Federal Reserve voor goud. De dollar als wereldreservemunt was gebaseerd op een goudstandaard. ÉÉN dollar was zelf gekoppeld aan goudkoers van 35 dollar per ounce.
De Amerikanen hadden na de Tweede Wereldoorlog zo’n 75 % van de wereldwijde goudvoorraad onder controle. Op basis van deze nieuwe goudstandaard gebaseerd op de dollar kon er een systeem van vaste wisselkoersen worden ontwikkeld voor de verschillende munten. De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds werd opgericht waarbij het de taak werd van het IMF om het economisch en financieel beleid van de verschillende landen te controleren. Alle internationale handel in grondstoffen konden alleen nog maar worden geprijsd en gekocht in dollars. Dit betekende dat elk land eerst dollars moest kopen om vervolgens haar eigen grondstoffen weer aan iemand te verkopen. De goedkoopste manier om dollars te bemachtigen was door te handelen met de V.S.
Helaas, de Verenigde Staten maakte misbruik van de situatie door het voeren van nieuwe oorlogen. De Golf van Tonkin was een valse vlag operatie om in de oorlog verwikkeld te raken. De Vietman Oorlog zorgde ervoor dat er veel te veel dollars werden bijgedrukt, zonder dat deze waren gedekt door goud. De hoeveelheid dollars in omloop was 5 tot 7 keer groter dan de goud voorraad die als waarborg moest dienen. Deze situatie werd met argwaan aangezien en vele landen besloten om de aangekochte en verworven dollarvoorraden te ruilen voor goud! Ze begonnen in feite het goud terug te kopen waarop de US Dollar haar status als wereldreservemunt op baseerde. De goudvoorraad kromp snel in de Verenigde Staten.
De Verenigde Staten was genoodzaakt om in 1971 de goudstandaard plotseling los te laten om zichzelf te redden. De dollar werd op deze dag een vertrouwensmunt, fiatgeld zonder enige dekking. De goudstandaard, die al eeuwen de grondslag vormde van de monetaire wereldorde werd losgelaten. Alle landen gingen vanaf die dag dan noodgedwongen over op een stelsel van zwevende wisselkoersen, die ten opzichte van elkaar dagelijks van waarde konden veranderen. De jaren die daarop volgden waren financieel super volatiel en instabiel! De dollar werd een probleem voor de hele wereld.
2. Invoering van de Petrodollar:
De oplossing om meer stabiliteit te krijgen in de dollar en de geloofwaardigheid te behouden als een wereldreservemunt sloot de V.S. een overeenkomst met het Wahabistische Koninkrijk van Saoedi Arabië in 1973. Saoedi Arabië was het land met de grootste olievoorraad ter wereld en ging akkoord alléén nog maar dollars te accepteren als betalingsmiddel voor haar olievaten. Saoedi Arabië kreeg de garantie om altijd de steun van het Amerikaanse leger te krijgen bij het beschermen van het land tegen vijanden en het beveiligen van de olievelden. Alle andere OPEC-landen volgden Saoedi Arabië. In ruil voor militaire assistentie en bescherming zouden deze landen alleen nog maar dollars accepteren. De dollar als wereldreservemunt werd nu gedekt door de olie van de OPEC. In plaats van goud gebruikt de V.S. olie om de positie van de dollar als wereldreservemunt te behouden. De petrodollar is een oliestandaard en garandeerde ook dat de OPEC landen zouden blijven investeren in Amerikaanse staatsobligaties. De Federal Reserve kon nu in feite ongelimiteerd dollars laten bij drukken en de Amerikaanse staat kan hierdoor ook de staatschuld ongelimiteerd laten oplopen. In die zin zou je kunnen zeggen dat de US Dollar een Petro Debt Dollar is geworden. Natuurlijk, deze vlieger gaat alleen maar op zolang olie alleen maar in dollars kan worden verhandeld.
3. PetroDollar Warfare:
De term Petrodollar warfare refereert naar de oorlogen die de Verenigde Staten voert om de status van de PetroDollar te handhaven. Het publiekelijk bekend maken van plannen om olie te verhandelen in een andere munteenheid lopen meestal zeer slecht af. Saddam Hoessein wilde olie kunnen verkopen in euro’s. Kadafi wilde een gouden Dinar invoeren voor Noord-Afrika en olie verhandelen in andere munteenheden. Iran houd stug vol en verhandelt nu olie voor goud. Rusland accepteert ook andere valuta voor haar grondstoffen, zoals de Chinese Yuan. Via economische sancties en bommen wil de V.S. haar status behouden ten koste van miljoenen doden.
4. De Petro Dollar en Terrorisme – Wahabisme.
Een ander probleem is dat haar voornaamste bondgenoten in de OPEC, Saudië Arabië en de Emiraten er een sectarische, extreme ideologische variant van de Islam er op na houden: het Wahabisme. De overtollige Dollars worden gepomd in organisaties die het Wahabisme verspreiden over de Islamitische wereld, vooral in Pakistan, Afghanistan. De geheime diensten hebben zelfs geld en middelen gegeven aan terroristische organisaties met een Wahabistische ideologie, zoals de ISIS! De ISIS heeft de ruimte en geld gekregen van de Amerikaanse en Saudische inlichtingendiensten om in macht te groeien. De PetroDollar is gekoppeld aan het Wahabisme en geheime diensten gebruiken dit om een bloedige verdeel- en heerspolitiek te spelen. Deze politiek is volledig uit de hand gelopen.
5. De Petro Dollar en de Derde Wereldoorlog.
Volgens velen zijn er krachten in de Verenigde Staten die het tot een Derde Wereldoorlog willen laten uitkomen om haar macht te behouden. Bovendien hebben China, Iran en Rusland geen trek meer in de Petro Debt Dollar en werken aan een voorzichtige ontmanteling van de Petro Dollar. Het probleem is dat er een Schuldenbom aan vast zit. Wanneer de PetroDollar van haar troon wordt gestoten zal dit ongekende, enorme gevolgen hebben voor ons financieel systeem in vooral het Westen. De V.S. zal dan ook er alles aan doen om de PetroDollar te behouden en daarmee het terrorisme en de oorlogsindustrie een verdere dienst verlenen. Nogmaals de War on Teror en de PetroDollar voeden elkaar!
Dit is indirect een probleem voor ook Rusland en China die samen meer dan 60 miljoen islamieten onder hun bevolking tellen. Dit is een ander strategisch belang om de PetroDollar te ontmantelen. Landen die trachten de PetroDollar te ontmantelen hebben bezoek van het Amerikaans leger gehad. Nu is de vijand veel machtiger en moeilijker te verslaan. Proxy-oorlogen worden gevoerd, in economische, financiële en cyberwarfare zin.
De ingewikkelde oorlogen in Oekraïne en Syrië zijn ook zogenaamde proxy-oorlogen die al bijna tot een Derde Wereldoorlog zijn uitgelopen.