De Amerikaanse centrale bank heeft weliswaar laten weten dat ze haar basisrente voorlopig ongewijzigd houdt, maar dat belet niet dat de FED zich actief blijft moeien met de financiële markten. Nomi Prins van The Daily Reckoning spreekt in dat verband over “QE4R”, het aanbieden van geld aan de banken in ruil voor kortlopende Amerikaanse overheidskredieten en woonkredieten.
Daarmee herhaalt de FED in feite haar gedrag van 2009. Door de repo-operaties breidt de centrale bank haar balans opnieuw uit. Deze strategie is op langere termijn zeker niet zonder gevaren. Hoe langer de rentevoeten laag blijven, hoe meer risico’s de fondsbeheerders, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen zullen moeten nemen om toch nog een bepaald rendement te realiseren.
Daar komt nog eens bovenop dat de economische groei op zijn zachtst gezegd afwachtend blijft, ondanks de gunstige situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt. De combinatie van dit alles samen doet de onderliggende stabiliteit op de internationale markten toenemen. Dat betekent tevens dat het risico aanwezig is dat het op een bepaald moment allemaal fout loopt, waardoor er opnieuw een crisissituatie zou ontstaan.
Prins is van mening dat de financiële markten (aandelen en obligaties) zullen blijven rallyen zolang de ingrepen van de centrale banken succes hebben. Want niet alleen de FED is actief op de markten, ook de andere centrale banken doen aardig hun best. Tegen die achtergrond blijft goud een aantrekkelijke belegging, de goudmarkt kan binnen afzienbare tijd opnieuw ontploffen. De centrale banken en niemand anders zullen volgens Prins goudprijs hoger duwen.
Wat doe ik best voor de globale reset?
Maak een afspraak en wordt de grote winnaar!
Meer weten over het financiële eindspel?