Het vierde kwartaal van 2018 heeft het vertrouwen van de beleggers een aardige deuk gegeven. Op de beurs van Wall Street kreeg de large cap aandelen een klap van 13,50%. De small caps gingen zelfs meer dan 20% onderuit. De geleden verliezen werden weliswaar min of meer goedgemaakt, maar het vertrouwen in de beurs is toch een stuk minder geworden. Veel beleggers hebben namelijk geleerd dat beurskoersen niet alleen kunnen stijgen maar ook dalen.
Maar niet alleen het vertrouwen in de financiële markten in het algemeen en de beurzen in het bijzonder heeft klappen gekregen. De man in straat, zowel in de Verenigde Staten als in andere delen van de wereld, heeft ook zijn vertrouwen in de media, in de monetaire politiek van de centrale banken en in de algemene politiek verloren.
Waar hebben de mensen dan wel nog vertrouwen in? Ronald-Peter Stoeferle, fondsbeheerder bij Incrementum AG en één van de auteurs van het 13de ‘In Gold We Trust’ rapport, stelt vast dat het vertrouwen in goud onaangetast is gebleven. De beleggers geloven nog steeds dat goud een veilige vluchthaven biedt in onzekere tijden. Stoeferle spreekt zelfs over de goudmarkt als de laatste veilige vluchthaven in een onzekere wereld.
Stoeferle is van mening dat ook het vertrouwen in de Amerikaanse economie en in de Amerikaanse dollar langzaam maar zeker aan het opdrogen is. En vooral dat laatste feit is belangrijk voor de goudkevers. Een afbrokkeling van het vertrouwen in de dollar zal onvermijdelijk het goud richting hogere koersniveaus duwen. Daarvoor durft Stoeferle de hand voor in het vuur steken.
Wat doe ik best voor de globale reset?
Maak een afspraak en wordt de grote winnaar!
Meer weten over het financiële eindspel?