Ons financieel systeem kraakt in al zijn voegen en dat heeft alles te maken met het feit dat onze op schulden gebouwde maatschappij haar uiterste limieten heeft bereikt. Jarenlang hebben we geleefd in de illusie dat alsmaar kredieten opnemen geen kwalijke gevolgen zou hebben. Economen als Paul De Grauwe zijn trouwens van mening dat we nog maar wat meer moeten lenen om de economie in een hogere versnelling te brengen.
Een Keynesiaanse politiek dus, maar stilaan wordt duidelijk dat deze manier van werken geen toekomst meer heeft. De overheden hebben wereldwijd hun uitgaven met schulden betaald en doen dat trouwens nog steeds. Maar die terugbetaling wordt steeds problematischer. De brandweermannen en politieagenten van de Amerikaanse stad Dallas weten er inmiddels alles van.
Want hun stadsbestuur kan niet langer de pensioenen betalen. Standard & Poor’s heeft daarom de kredietrating voor de stad Dallas naar beneden aangepast. Want de pensioenenlast hangt als blok aan het been van de gemeentefinanciën, in zoverre dat er zelfs een faillissement dreigt. En Dallas is zeker geen alleenstaand geval, andere Amerikaanse steden verkeren in dezelfde situatie.
Maar ook de Amerikaanse federale overheid bevindt zich op het vlak van het voldoen aan haar verplichtingen op zeer glad ijs, om nog maar te zwijgen van de Europese overheden. De schuldenbom dreigt in de komende jaren te exploderen, met alle gevolgen van dien. De les die we daaruit kunnen trekken is echter nog niet tot iedereen doorgedrongen. Vorig jaar werd voor een totaal bedrag van 6600 miljard dollar aan bedrijfsobligaties uitgegeven en ook dit jaar heeft de emissie van corporate bonds een vliegende start genomen. Schulden zijn de ergste uitwas van ons systeem van fractional reserve banking, zoveel is zeker.
Waarom fysiek goud en zilver kopen
Waar goud kopen
Wanneer goud kopen