We zijn er ons misschien nog niet van bewust, maar de inflatie is op kousenvoeten aan een come-back begonnen. De eerste bron van inflatie blijkt vreemd genoeg China te zijn, het land dat door de meeste economen grotendeels verantwoordelijk wordt geacht voor minstens een deel van de deflatie waarmee we in de afgelopen jaren geconfronteerd werden. De Chinese producentenprijzen voor de maand december verrasten alleszins in positieve zin.
De PPI is vorige maand met 5,50% gestegen, ten opzichte van een stijging met 3,30% de maand voordien. Op globale basis exporteert het land nu dus inflatie en dat is ooit wel anders geweest. Maar de belangrijkste potentiële bron van inflatie bevindt zich dichter bij huis: Turkije ziet het inflatiegevaar steeds concretere vormen aannemen, dit als gevolg van de sterke koersval van de Turkse lira.
Die heeft dit jaar al ongeveer 11% moeten prijsgeven, ten opzichte van een koersval met 17% vorig jaar. President Erdogan heeft eigenhandig een verhoging van de basisrente door de centrale bank verboden, zodat het rentewapen niet kan gebruikt worden om de koers van de lira te ondersteunen. Met een tekort op de handelsbalans van 4,30% dat nog altijd een stijgende trend vertoont, is Turkije netto een importeur van goederen. Turkije mag zich voorbereiden op een inflatiegolf, met een consumentenprijzenindex die momenteel op jaarbasis 8,50% bedraagt.
De toenemende inflatiedruk vanuit China en Turkije zal ongetwijfeld gevolg hebben voor de rest van de wereld, zodat ook hier het inflatiegevaar geleidelijk aan kan toenemen. De eerste waarschuwingen daaromtrent zijn al op ons afgevuurd, maar de meeste mensen zijn zich nog altijd niet bewust van het inflatiegevaar dat op ons afkomt. Daarom lijkt het verstandig om nu goud te kopen, want wanneer iedereen zich bewust wordt van de inflatiedruk mag een explosieve vraag naar edelmetalen verwacht worden. Waardoor de goudmarkt op haar beurt zal exploderen, met een forse stijging van de goudprijs tot gevolg.