In Europa dreigt de pensionering van de generatie van de babyboomers voor grote problemen te zorgen. Want hoe men het ook draait of keert: er is onvoldoende geld beschikbaar om al die nieuwe gepensioneerden een fatsoenlijk pensioen uit te betalen. Voorlopig doet de overheid alsof haar neus bloedt, kwestie van de goegemeente niet ongerust te maken. Uiteraard is dit een staaltje van pure struisvogelpolitiek.
Onderhuids tikt er een tijdbom die vroeg of laat zal ontploffen. Dat zal waarschijnlijk gebeuren wanneer de volgende crisis toeslaat. Wanneer dat zal gebeuren, kunnen we helaas niet zeggen. Maar dat ze er zal komen, staat als een paal boven water. De overheden en de centrale banken hebben immers nagelaten om een sluitende oplossing voor de vorige crisis te vinden. En daar gaan we nu een hoge prijs voor betalen, onder andere in de vorm van pensioenen die minder dan ooit betaalbaar zullen zijn.
We kunnen ons troosten met de magere troost dat we wat de toekomstige pensioenellende betreft niet alleen staan. Een voormalige FED-adviseur voorspelt ook een heuse pensioenenramp in de VS, waarbij de Amerikaanse staten gezamenlijk voor een bedrag van 1300 miljard dollar ondergekapitaliseerd zijn. Een bedrag van dergelijke omvang voor het betalen van de pensioenen is dus niet beschikbaar en niemand weet waar het vandaag zou kunnen komen.
Danielle DiMartino Booth, president van Money Strong merkt op dat zelfs een leger bulldozers het gat niet gevuld zullen krijgen, zo groot is het. Zij bundelde haar ervaringen in een rapport met als veelzeggende titel "The coming pensions crisis" dat door Citigroup werd uitgegeven. De auteur geeft eerlijk toe dat de komende pensioencrisis haar ’s nachts wakker houdt, want er dreigt zich een heuse ramp te voltrekken. En we hoeven ons geen illusies te maken: hier zal het ook nagelbijtend wachten op wat komen gaat. Pensioenen dreigen de ramp van de eerste helft van de 21ste eeuw te worden, niet meer of niet minder.