Tot dusver hebben de centrale banken krampachtig geprobeerd om de inflatie nieuw leven in te blazen, iets wat nog niet echt is gelukt. De inflatie is te laag en weerspiegelt een onderliggende zwakke economie. Vooral de Europese Centrale Bank spaart kosten noch moeite om de gewenste inflatiedrempel van 2% te bereiken. De kans is dan ook zo goed als onbestaande dat de ECB op korte termijn haar basisrente zal verhogen.
Maar de inflatiewens van de EBC zou wel eens sneller dan verwacht ingevuld kunnen worden. Meer zelfs, de inflatie zou ook wel eens veel harder dan gewenst kunnen toeslaan. Het vervelende aan inflatie is namelijk dat ze moeilijk in te tomen is. Controle proberen te houden over het inflatieniveau is in het verleden een utopie gebleken en we zien niet in waarom dat in de toekomst anders zou zijn.
2017 kan het jaar worden dat de inflatie de pan uit swingt, tenminste wanneer we Garfield Reynolds van Bloomberg mogen geloven. Reynolds houdt namelijk de evolutie van de olieprijzen in de gaten. De lage energieprijzen waren er in de afgelopen jaren mede verantwoordelijk voor dat de inflatie zo laag bleef. Van een forse stijging van de olieprijzen is nog geen sprake, maar wel mag van een uitbodeming gesproken worden.
Vanaf de bodem zal de olieprijs in de visie van Reynolds krachtig opveren, waarbij hij de prijs voor een vat West Texas Intermediate zelfs met 50% ziet stijgen. Dat zou de grootste stijging zijn in 6 jaar. Daarnaast kan aardgas 10% duurder worden, of de grootste sprong naar omhoog in 10 jaar. Het ergste is volgens Reynolds dat hierdoor de centrale banken gedwongen zullen worden om halsoverkop hun rentestrategie te herzien, met grote wanorde op de financiële markten tot gevolg. Bovendien moet er niet lang gezocht worden naar wie zal profiteren van de komst van meer inflatie: dat zullen de edelmetalen zijn, met goud en zilver op kop.