Politieke commentatoren proberen nog altijd krampachtig een verklaring te vinden voor het feit dat Donald Trump tegen alle verwachtingen in de volgende Amerikaanse president zal worden. Veel kiezers hebben duidelijk vanuit hun onderbuik gekozen, tegen het establishment. Ze zijn het meer dan beu dat de mensen die aan de touwtjes trekken proberen hen te bepamperen. De verkiezing vanTrump brengt trouwens ook het politiek correct denken een nekslag toe.
De zaak moet bovendien in een bredere context bekeken worden. Trump en Brexit bewijzen klaar en duidelijk dat de globalisering een complete flop is, al zijn er voorlopig nog niet zo veel economen die dat willen toegeven. Donald Trump en de Brexit kunnen inderdaad alleen maar begrepen worden door wie inziet dat de globalisering gedoemd is om te falen. De nieuwe Amerikaanse president heeft dat trouwens al met zoveel woorden gezegd.
Op 21 juli, toen hij zijn kandidatuur als republikeins presidentskandidaat aanvaardde, stelde Trump onomwonden dat Amerikanisme en niet globalisering zijn credo zou worden. De Boston Globe blokletterde de dag nadien: “Trump won. Globalization lost. Now what?”. En die vraag mag nu luid en duidelijk gesteld worden. Want de meeste Amerikanen hebben het wel gehad met inkomensongelijkheid, politiek-as-usual, het status quo en dus ook de globalisering.
Laatstgenoemde heeft slechts een klein aantal mensen rijk gemaakt, terwijl alle anderen in de kou bleven staan. Die ‘anderen’ willen nu hun job terug die naar lageloonlanden is verhuisd. Tegen die achtergrond kan ook de Brexit als een protest tegen de globalisering gezien worden. Dat werd trouwens al in juni door de Guardian geschreven: “Brexit is a rejection of globalisation”, wat zich vertaalde in het afwijzen van de Europese Unie. Zowel de Amerikanen als de Europeanen hebben dus de globalisering de rug toegekeerd en politici die daar geen rekening mee houden zullen het deksel op de neus krijgen. Uiteindelijk zal hun gedrag de hele wereld weer in een crisis storten.