Het is nog wat vroeg om al verregaande conclusies te trekken uit de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe Amerikaanse president. Trump heeft tijdens zijn verkiezingscampagne extreme uitspraken gedaan, de vraag is welke hij daarvan zal proberen uit te voeren en welke hij in de koelkast zal stoppen. De eerste reacties van de financiële markten op de verkiezingsuitslag waren niet echt negatief, blijkbaar krijgt Trump voorlopig nog het voordeel van de twijfel.
Trump heeft economie gestudeerd, maar is geen echte econoom met een zware theoretische achtergrond. Van deze man moet de wereld dan ook geen hoogdravende economische theorieën verwachten, eerder zal hij zich vooral focussen op de praktijk. En dan is het interessant om eens te kijken hoe de nieuwe president bijvoorbeeld ten opzichte van de dollar staat. Hij is in ieder geval voorstander van een stabiele en stevige dollar.
Tegen die achtergrond duikt ook het goud op in het verhaal. Donald Trump is namelijk voorstander van de goudstandaard, zo heeft hij zich al enkele keren laten ontvallen. Op korte termijn reageerde de goudprijs nauwelijks op zijn verkiezing, maar op langere termijn kan het presidentschap van deze man leiden tot een fors hogere goudprijs. Want in een nieuwe vorm van de goudstandaard zal het goud zonder enige twijfel hoger gewaardeerd worden.
Zijn eerste uitspraak daaromtrent deed Trump als presidentskandidaat in 2015 in een interview met de zender WMUR-TV, New Hampshire. In november van vorig jaar verklaarde hij vervolgens onomwonden dat de terugkeer van de goudstandaard een goede zaak zou zijn. Het zou weliswaar niet makkelijk zijn om terug te keren naar de goudstandaard, maar Trump acht het wel mogelijk. De goudmarkt zou er alleen maar wel bij varen. In de visie van de nieuwe president kan de herinvoering van de goudstandaard in welke vorm dan ook de fundamentals onder de dollar verstevigen.