Tot dusver is er één deel van de wereld dat grotendeels is ontsnapt aan de negatieve rentevoeten en dat is wat algemeen de regio Asia Pacific wordt genoemd. In Australië en Nieuw-Zeeland krijgt de spaarder nog wel degelijk rente op zijn spaargeld, iets wat in onze ogen overigens ook de normaalste zaak in de wereld is. Nochtans zijn beide landen, zoals alle landen in die omgeving, gevoelig aan wat er in China gebeurt. En daar wringt volgens de Royal Bank of New Zealand momenteel het schoentje.
Nieuw-Zeeland zet zich schrap voor een implosie van de enorme Chinese schuldenzeepbel en heeft daarom bij totale verrassing de basisrente verlaagd. De centrale bank van het land hanteert nu een basisrente van 2,25%, waar dat voordien nog 2,50% was. De renteverlaging met een kwart procent is bedoeld om de economie te beschermen tegen mogelijk slecht nieuws vanuit China. Want de economen van de Royal Bank of New Zealand verwachten nog slecht nieuws vanuit dat land. Heel slecht nieuws zelf.
China heeft in de afgelopen jaren op een roekeloze wijze de schulden verder uitgebouwd, in zo een hoog tempo zelfs dat de bedrijfsschulden duizelingwekkend hoog zijn geworden. In bepaalde Chinese industriesectoren, en de Nieuw-Zeelanders verwijzen daarbij op de eerste plaats naar de bouw en naar de verwerkende industrie, zijn de schulden zo’n blok aan het been geworden dat beide sectoren stijf staan van de stress. Die stress is zo hoog dat een burn out bijna onvermijdelijk is.
China zelf heeft een aantal onevenwichten uitgebouwd die steeds groter worden, met als gevolg dat de Chinese centrale bank gedwongen is om op een dunne koord te dansen. Dat kan een tijdje goed gaan, maar de risico’s op een ongeval nemen met de dag toe. De Royal Bank of New Zealand zou graag zien dat de nationale dollar nog verder in waarde daalt, kwestie van voorbereid te zijn als de Chinese tijdbom met een doffe knal uiteenspat. Het lijkt slechts een kwestie van tijd te worden alvorens dat zal gebeuren. Naar wat de gevolgen daarvan zullen zijn, hebben we voorlopig alleen maar het raden. Maar dat het niet veel goeds zal zijn, staat als een paal boven water.