Het hoeft geen betoog dat het moeilijke tijden zijn voor de banken. Uw bankier zal het u ongetwijfeld niet verteld hebben, maar binnenskamers rommelt het bij de Belgische bankiers. Ze worden geconfronteerd met uitdagingen zonder voorgaande, uitdagingen waar ze bovendien geen passend antwoord op kunnen bedenken. De negatieve rentevoeten dreigen de nagel aan de doodskist van de banksector te worden. De rentespread, vroeger één van hun belangrijkste inkomsten, levert eigenlijk geen bal meer op, want de spread tussen de lange en de korte rente is bijna volledig opgedroogd.
Met de rug tegen de muur geplaatst zijn de banken gedwongen om zich aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden en dat is allesbehalve een makkelijke klus. Om toch nog aan voldoende inkomsten te raken om de vaste kosten te dekken, zijn de bankiers gedwongen om inventief te zijn. Maar sommige banken zijn hun boekje te buiten gegaan, ze zijn zo inventief geworden dat ze een regelrecht gevaar voor zichzelf zijn geworden. In de race voor het behoud van de winstgevendheid zijn ze namelijk grote risico’s aangegaan.
Naar een treffend voorbeeld moet niet lang gezocht worden. Deutsche Bank zit flink in de knoei en dat kan zware gevolgen hebben voor de rest van de wereld. De grootste Duitse bank heeft namelijk diversificatie van inkomsten gezocht op de markt voor afgeleide producten, zeg maar derivaten. De ambities op deze markt waren erg groot, want er werden posities ingenomen die op de keper beschouwd onverantwoordelijk genoemd moeten worden. Er is niets aan de hand zolang er geen zware verliezen geleden worden, maar garanties kunnen op dat vlak niet gegeven worden.
Is er iets aan de hand bij Deutsche Bank? Het lijkt alsof er een positief antwoord op deze vraag gegeven moet worden, want de Financial Industry Regulatory Authority veroordeelde de bank onlangs tot een boete van 6 miljoen dollar wegens het niet tijdig doorgeven van informatie. Daarnaast doen er wilde geruchten de ronde dat de Brexit eveneens tot zware verliezen aanleiding zou kunnen geven. En wanneer de grootste Duitse bank omvalt, kunnen de gevolgen daarvan niet te overzien zijn. De financiële wereld mag zich beter schrap zetten voor de klap die gaat komen.