We herinneren ons een ontmoeting met een Japanse vermogensbeheerder ongeveer 15 jaar geleden. Die voorspelde in tempore non suspectu dat de situatie in zijn land een voorbode was van wat de rest van de wereld te wachten stond. Destijds haalden we onze wenkbrauwen op bij deze voorspelling. Eigen schuld dikke bult, zo werd over het land van de rijzende zon gesproken. De Japanners waren hun boekje te buiten gegaan en zouden naar nu voor moeten boeten. Helaas blijkt de Japanner in kwestie achteraf het gelijk aan zijn kant te krijgen.
Tim Price van SovereignMan.com wijst er op dat Japan een gigantisch laboratorium voor monetaire experimenten was geworden voor een monetaire politiek die eigenlijk ten strengste verboden zou moeten worden. Want de Bank of Japan stak de nek ver uit, zo ver dat ze die zelfs niet meer terug kan binnenhalen. Al in 2001 probeerde de Bank of Japan Quantitative Easing uit. Richard Koo van de Nomura Research Institute was toen al erg sceptisch en sprak van het grootste monetaire non-event ooit uitgeprobeerd.
Eens te meer werd duidelijk dat de economen er weer eens vierkant langs hadden gezeten. De banken en niet de consumenten en bedrijven waren de flessenhals in de Japanse economie. De invoering van QE kan vergeleken worden met een winkelier die er niet in slaagt om 100 appels aan 1 euro per stuk te verkopen. En dus doet hij 1.000 appels binnen, in de hoop dat die verkoop beter zal vlotten. Een volslagen idiote beslissing natuurlijk, maar zo hebben de centrale banken het niet begrepen. Zij blijven vrolijk dezelfde fouten maken.
QE heeft er alleen voor gezorgd dat de rijken rijker zijn geworden en de armen armer. Buitenstaanders begrijpen blijkbaar niet wat er zich op de Japanse obligatiemarkt heeft afgespeeld. John Seagrim van CLSA wijst er op dat Japanse obligaties verrassend goed hebben gepresteerd in 2016. De koers van de 40-year JGB is sinds 1 januari van dit jaar met 50% gestegen, wat aangeeft dat deze markt de omvang van een forse zeepbel heeft gekregen. Het volledig financieel systeem wordt ondermijnd door deze dolgedraaide markt, aldus Seagrim. Want wat zich nu in Japan afspeelt, zal zich later ook in de rest van de wereld voltrekken.