De afgelopen weken is de vrees toegenomen dat Italië de brandhaard zal worden van een nieuwe Europese bankencrisis. Het probleem is bekend: de Italiaanse banken dreigen te worden bedolven onder een berg van probleemkredieten die hen langzaam maar zeker de strop toe knijpen. Economen en politici zijn het er over eens dat er dringend een oplossing voor het probleem moet komen, want door de bal voor zich uit te schoppen wordt de situatie alleen maar erger. De vraag is echter waar die oplossing gezocht moet worden.
De Italiaanse regering zou nog éénmaal haar banken het hoofd boven water willen houden, maar daar is Europa niet voor te vinden. Jeroen Dijsselbloem heeft namens dat Europa al te verstaan gegeven dat van een nieuwe reddingsoperatie geen sprake kan zijn. Maar er zijn verschillende facetten aan het verhaal waar rekening mee moet gehouden worden. Op de eerste plaats vreest de huidige Italiaanse regering dat ze zal weggespoeld worden door de kiezers wanneer ze de banken in de steek laat. Er is echter nog meer van wat als slecht nieuws geïnterpreteerd kan worden.
Niemand minder dan het IMF waarschuwt voor een globale besmetting als gevolg van de Italiaanse bankencrisis. Die crisis zou in Italië namelijk kunnen leiden tot een lange en diepe recessie, recessie die maar liefst twee decennia zou kunnen duren. Het IMF heeft de groeiprognoses voor Italië al naar beneden aangepast. Dit jaar wordt als gevolg van de problemen met de Italiaanse banken slechts een groei van het BBP met minder dan 1% verwacht, volgend jaar zou dat slechts iets meer zijn. Het ontsporen van de bankencrisis zou dus onvermijdelijk tot een recessie kunnen leiden.
Want de Italiaanse economie blijft hoe dan ook kwetsbaar. De eigen industrieconfederatie Confindustria verwacht maar een groei met 0,80% en ziet die volgend jaar verder teruglopen tot 0,60%. Maar hoe dan ook is er aan Italië een systeemrisico verbonden, want de Italiaanse economie is te groot om genegeerd te worden. Wanneer het land economisch door een diep dal moet, zal dit ongetwijfeld tot problemen in andere delen van de wereld leiden. De Italiaanse financieminister Pier Carlo Padoan zweert weliswaar dat er geen bankencrisis zal komen, maar het valt nog af te wachten of deze dure eed zal standhouden.
Zorg dat je tijdig en voldoende fysiek goud en fysiek zilver achter de hand hebt om uw vermogen te beschermen.