Op de valutamarkten werd een heuse storm ontketend door de Brexit, storm die zelfs nog heftigere vormen aannam vanwege het feit dat iedereen er van uitgegaan was dat de Britten uiteindelijk toch eieren voor hun geld zouden kiezen en binnen de Europese Unie zouden blijven. Wat ze dus niet hebben gedaan. De schok op de financiële markten was zo groot dat de grote institutionele beleggers enorme verliezen te slikken kregen. Bovendien lijkt de kans behoorlijk groot dat ook de komende weken turbulent zullen blijven.
Het Brits pond zal in de komende weken in de gevarenzone blijven en vanaf de huidige gecorrigeerde niveaus zou het baisse-potentieel nog minstens 10 tot 15% bedragen. Dat is alleszins de mening van Kit Juckes, de valutaspecialist van Societe Generale. Het pond is weliswaar teruggevallen tot een dieptepunt voor de afgelopen 30 jaar, maar daarmee hoeft de bodem nog niet in zicht te zijn. Want het effect van de correctie in de koers van het pond sterling zal slechts in de komende maanden volledig zichtbaar worden.
De Britse economie gaat nu een periode van grote onzekerheid tegemoet, waarbij de kans groot is dat ze verder zal verzwakken. Juckes verwacht nu op korte termijn een verklaring van de centrale banken over de maatregelen die ze zullen treffen omtrent de economische groei, de inflatie en de financiële stabiliteit. Het is van het grootste belang dat er zo snel mogelijk meer zekerheid komt, want onzekerheid is één van de grootste vijanden waar de economie mee geconfronteerd kan worden.
Dat is ook de mening van de hoofdeconoom van JP Morgan Chase. Bruce Kasman gelooft dat de Britse centrale bank in de loop van de zomer haar basisrente nog verder zal laten zakken, waarbij de focus hoofdzakelijk zal komen te liggen op het garanderen van de stabiliteit van het financieel systeem. Maar de kans bestaat dat de Bank of England de klus niet alleen zal kunnen klaren, zodat ze beroep zal moeten doen op de Europese Centrale Bank en mogelijk nog op andere centrale banken zoals de Amerikaanse. En dan nog is een gunstige afloop van een mogelijk crisisscenario nog niet gegarandeerd.