De Brexit is een kersvers gegeven, waar we in de komende dagen en weken aan zullen moeten wennen. Eén zaak staat als een paal boven water: de situatie op de financiële markten zal er niet rustiger op worden, wel integendeel. Dat geldt alleszins voor de korte termijn, maar mogelijk ook voor de langere termijn. Sommige economen hadden gewaarschuwd voor een effect vergelijkbaar met dat van het omvallen van Lehman Brothers in 2007. Of het zo’n vaart zal lopen, moet uiteraard nog afgewacht worden.
Van belang is wat nu te doen om in deze enorm volatiele markten het hoofd boven water te houden, zo stelt de Nederlandse vermogensbeheerder Wilfried Steentjes. Allereerst moet volgens hem een stevige portie nuchterheid de markten kalmeren. Zoals herhaaldelijk aangegeven zakt het Britse eiland en ook het noordelijk deel van Ierland niet simpelweg weg in de Noordzee. Het blijft gewoon bestaan en alle reeds aanwezige infrastructuur eveneens. Het grote voordeel van de daling van het pond is dat de Britse industrie veel concurrerender wordt.
En met de aloude economieboeken in de hand moet dit zich volgens Steentjes vertalen in een betere economische groei. Natuurlijk zal er economische tegenwind zijn van bedrijven die besluiten nu Groot-Brittannië te verlaten. Daarnaast is ook de afscheiding van Schotland, die nu plots veel dichterbij is gekomen, economisch nadelig. Hoewel het natuurlijk niet mogelijk is om nu al de pro’s en de contra’s te vertalen naar een groeicijfer lijkt het erop dat het uiteindelijk goed zal blijken te zijn voor Groot-Brittannië en dat de munt in de loop van de komende maanden weer in waarde kan gaan stijgen.
De euro is simpelweg de munt die niet geliefd gaat worden op korte termijn. Ook daar zitten volgens Steentjes twee kanten aan. Enerzijds is het goed voor de Europese exportindustrie, wat kan de groei kan gaan aanjagen. Een tweede niet te onderschatten gevolg is dat de grondstoffenprijzen voor Europeanen veel duurder gaan worden. En dat kan ervoor zorgen dat de inflatie wordt aangejaagd. Simpel gesteld is dat niet goed voor obligaties. Maar, en hier nemen we even het woord over van Steentjes, wel goed voor de edelmetalen. Houd dus de prijzen voor goud, zilver, platina enzovoort goed in de gaten.