Het tijdperk van de negatieve rentevoeten is aangebroken en dat zullen we weldra geweten hebben. Voorlopig is er nog geen sprake van het aanrekenen van kosten voor het aanhouden van deposito’s voor particulieren, maar in de verte trekken zich toch donkere wolken samen boven de horizon. Want de kansen dat we gespaard zullen blijven van negatieve rentevoeten, lijkt met de dag kleiner te worden. De vraag is alleen welke bank als eerste de stap over de streep van negatief naar positief zal zetten. Het antwoord op die vraag is eigenlijk al gegeven.
De Zwitserse bank UBS wil vanaf nu negatieve rentevoeten door verrekenen aan rijke klanten. UBS Group AG Chief Executive Officer Sergio Ermotti verklaarde dat hem nog weinig andere keuzemogelijkheden resten, aangezien het weinig waarschijnlijk is dat de negatieve rentevoeten op korte of op middellange termijn zullen verdwijnen. Anderzijds probeert Ermotti zowel de kool als de geit te sparen door rekeningen of deposito’s voorlopig alleen betalend te maken voor rijke klanten. Hijzelf spreekt zelfs van alleen de superrijke klanten te laten.
Maar daarmee is natuurlijk één schaap over de brug en dan volgen er meestal meer. In een volgend stadium zal de lat lager gelegd worden, meer bepaald in de richting van de ‘gewoon’ rijke klanten. Waarna de hele discussie kan starten over wie nu eigenlijk een rijke klant is en wie dat dan weer niet is. Rijk is uiteraard een rekbaar begrip. In alle stilte rekent de Zwitserse bank er waarschijnlijk op dat andere banken het voorbeeld zullen volgen en op hun beurt negatieve rentevoeten zullen aanrekenen. Waarna uiteindelijk alle klanten, ongeacht of ze rijk dan wel arm zijn, de pineut worden.
Want we mogen onszelf niets wijsmaken. De negatieve rentevoeten schelen voor de banken een heel grote slok op de borrel wat hun winstgevendheid betreft. Daarom zijn dringend bijkomende maatregelen noodzakelijk om de gederfde winstgevendheid goed te maken. UBS maakte eerder deze maand bekend dat de winstgevendheid met 64% is gedaald, dit als gevolg van de combinatie van een aantal factoren waaronder uiteraard ook de negatieve rentevoeten. De kostprijs van die negatieve rentevoeten waren tot dusver alleen maar verrekend aan institutionele klanten en aan bedrijven, maar dat is nu ook weer verleden tijd.