George Soros heeft zich eeuwige roem verworden door aan het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw op grote schaal short te gaan tegen het Brits pond. Het was eigenlijk een idee van zijn partner Stanley Druckenmiller, maar deze verkoos bescheiden als hij was om op de achtergrond te blijven. Beide heren werden schatrijk van de operatie als ze dat voordien al niet waren. De speculatie tegen het pond toont aan dat Soros van geen kleintje vervaard is wanneer er groot geld te verdienen valt op de financiële markten. Ook al moet dat geld door speculatie worden verdiend.
En geloof het of geloof het niet, Soros heeft recent opnieuw van zich laten horen. Hij bereidt namelijk een nieuwe grote slag voor, slag die mogelijk de speculatie tegen het pond herleidt tot de status van die van klein bier. Naar de mening van Soros, en hij staat met die mening zeker niet alleen, is de situatie op de financiële markten volledig uit de hand gelopen als gevolg van het optreden van de centrale banken. Die hebben het financieel systeem overspoeld met gratis geld, met als gevolg dat overal zeepbellen zijn ontstaan.
Soros bedoelt daarmee dat de waarderingen kunstmatig hoog zijn en dat die waarderingen vroeg of laat terug naar een normale situatie moeten evolueren. Volgens de Amerikaan van Hongaarse afkomst is het moment dat dit zal gebeuren waarschijnlijk dichtbij. En dus heeft Soros op grote schaal baisse-posities ingenomen, in de verwachting dat wat naar omhoog ging ook vroeg of laat weer terug naar omlaag moet komen. Dat moment zou snel dichterbij komen en dus heeft de bekendste speculant in de wereld eieren voor zijn geld gekozen.
Hij heeft bovendien al snel een belangrijke bondgenoot gekregen. Carl Icahn schaart zich aan de zijde van George Soros en die Carl Icahn hoeven we u ongetwijfeld ook niet meer voor te stellen. In het programma Squawk Box van CNBC stelde de topman van Icahn Enterprises zich de vraag hoe in het hemelsnaam mogelijk is dat sommige aandelen een dergelijk hoge waardering bereikt hebben. Soros verkocht aandelen en kocht goud en goudmijnaandelen, maar wat Icahn heeft gedaan is vooralsnog niet helemaal duidelijk. De kans is echter groot dat hij ook wat zijn beleggingen betreft het gedrag van Soros heeft gecopieerd.