Obligatiebeleggers hebben in de afgelopen decennia gouden tijden beleefd. De obligatiekoersen zijn door het dak gevlogen en leken door niets of niemand te stoppen. Vorig jaar zag het er even naar uit dat het plafond was bereikt. De centrale banken hadden hun basisrentes tot nul laten zakken en een terugval onder dat niveau leek onwaarschijnlijk. Maar af en toe wordt het onwaarschijnlijke toch realiteit. We kregen de negatieve rentevoeten geserveerd, met als gevolg dat de obligatiekoersen er nog een schepje bovenop.
Maar bomen groeien nooit tot in de hemel en op een bepaald moment zal ook de obligatiemarkt het verzadigingspunt bereikt hebben. Wanneer dat zal zijn, valt moeilijk te voorspellen. De situatie belooft echter gevaarlijk te worden wanneer de rente opnieuw begint aan te trekken. Want dan kunnen een aantal factoren die nu ook al spelen een bondgenootschap aangaan met de stijgende rentevoeten. Dat bondgenootschap zou in het ergste geval de obligatiemarkt wel eens op de grondvesten kunnen doen daveren.
Een tsunami kan dan de schuldenmarkt overspoelen, met alle gevolgen van dien. Dat is alleszins de visie van Matthew Mish, kredietstrateeg bij UBS. Mish waarschuwt op de eerste plaats voor een stijgend aantal defaults in de grondstoffensector, op de eerste plaats in het segment schaalolie. Als gevolg van de lagere olieprijzen zijn veel bedrijven in de Amerikaanse energiesector in moeilijkheden geraakt en die moeilijkheden kunnen alleen maar toenemen wanneer de rente ook nog eens begint te stijgen. Volgens Mish moeten we in de toekomst met meer faillissementen rekening houden.
Zijn ‘default outlook’ houdt rekening met een percentage van 4,30% bedrijven die in de komende 12 maanden failliet zullen gaan, ten opzichte van slechts 2,60% vorig jaar. De toename van het aantal faillissementen zal in de komende maanden aanzwellen tot een vloedgolf, die uiteindelijk in een heuse tsunami zal uitmonden. De bedrijfswinsten staan al enkele kwartalen onder druk, met als gevolg dat de balansen van de bedrijven verzwakken. Het advies van Mish weerklinkt dan ook luid en duidelijk: wees voorzichtig met obligaties en diversifieer de portefeuille richting veiligere activa. In dat laatste geval kunnen we goud en zilver alleen maar aanbevelen.