Het zal duidelijk zijn dat de komst van negatieve rentevoeten in de banksector niet op gejuich werd onthaald. Traditioneel is het business model van de banken gestoeld op de rentespread. Ze verdienen hun geld inderdaad door het verschil in het lenen en ontlenen van geld. Dat betekent dat de rentespread in een periode van negatieve rentevoeten erg klein wordt, zo klein zelfs dat er met deze activiteit nog amper geld valt te verdienen. Hoe de banken zullen zich aanpassen aan deze situatie, is nog niet helemaal duidelijk.
De keel van de Europese banken wordt dicht geknepen door de negatieve rentevoeten, niet meer of niet minder. Al bij het begin van dit jaar kwam Deutsche Bank met de waarschuwing dat Mario Draghi en de rest van het team van de Europese Centrale Bank met deze monetaire politiek de banken aan het ‘vermorzelen’ waren. Maar uiteindelijk had de ECB geen oren naar de oproep van DB, zodat het probleem nog altijd niet opgelost is. Integendeel zelfs, er moet zelfs met een verdere daling van de rente-inkomsten gerekend worden.
De ECB heeft namelijk haar depositorente in maart verder verlaagd tot minus 0,40%, waardoor de banken nog meer moeten betalen om hun overtollige cash bij de centrale bank te deponeren. En waardoor hun financiële positie dus nog verder verzwakt. John Cryan, Deutsche Bank AG’s chief executive officer, stelde op een persconferentie in New York dat de problemen van de negatieve rentevoeten niet onderschat mogen worden. Ze verzuren wel degelijk het leven van zijn bank en van alle andere branchegenoten.
Dieter Hein, analist bij Fairesearch-Alphavalue, is van mening dat die negatieve rentevoeten wel op een hoogst ongelegen moment komen, want de Europese banken worden al met tal van andere problemen geconfronteerd. De vereiste kapitaalratio’s werden verhoogd, de regelgeving is verstrengd en ga zo maar door. Om toch winstgevend te blijven zijn de banken bijna gedwongen om risicovolle derivatenposities in te nemen. Wat fout kan aflopen wanneer de markt plots een beweging in een ongewenste richting maakt.