Wie dagelijks de traditionele media raadpleegt, zal zich van geen kwaad bewust zijn. Natuurlijk is er aan slecht nieuws geen gebrek, denk daarbij maar aan alle oorlogen die overal uitgevochten worden, aan het vluchtelingenprobleem, aan de het probleem van de opwarming van de aarde en ga zo maar door. Die problemen blijken onze overheden boven het hoofd te zijn gegroeid, in zoverre dat de wereld in plaats van een betere een steeds slechtere wereld wordt. Er is echter één uitzondering op die regel.
Economisch gaat het steeds beter, tenminste wanneer we opnieuw de traditionele media mogen geloven. De berichtgeving die ons dagelijks bereikt spreekt van een voorzichtige economische groei, van een toename van het aantal jobs, van de terugkeer van de rust op de financiële markten en ga zo maar door. De belangrijkste exponent van de betere gang van zaken zijn de aandelen- en obligatiemarkten, die hoge toppen blijven scheren. Dus op het eerste gezicht lijkt er alleszins op economisch vlak niets aan de hand zijn.
Andy Xie komt echter met een heel andere boodschap. Laat ons eerlijk blijven: de wereldeconomie is in groot gevaar, zo stelt hij, in een veel groter gevaar zelfs dan we tot dusver beseffen. Nu is deze Andy Xie niet de eerste de beste, hij is namelijk de voormalige hoofdeconoom Azië voor Morgan Stanley. Xie roept ons op om geen aandacht te schenken aan wat de heersende wereldelite ons probeert wijs te maken. Ze hebben de economische berichtgeving ‘verkleuteriseerd’, in zoverre dat de meeste mensen zich zand in de ogen hebben laten strooien.
De werkelijkheid is namelijk een stuk minder prozaïsch dan men ons probeert wijs te maken. De wereldeconomie staat aan de vooravond van een verlengde periode van stagnatie (de combinatie van trage groei met inflatie) en instabiliteit. Xie verwacht dat de ganse wereld op een onbewaakt moment in vuur en vlam zal vliegen en die brand zal automatisch ook G-7, G-20, Davos en alle andere elitaire clubjes waar die heersende wereldelite haar stek heeft. Volgens Xie volstaat het om even rondom ons te kijken om te weten hoe laat het is: de olieprijs is sinds juni 2014 met 70% gedaald, de Braziliaanse real is met 70% in waarde gedaald, de Russische roebel met 60% enzovoort. Moet er nog zand zijn?, zo luidt de vraag die Xie zich stelt.