De centrale banken hebben van de wereld één groot casino gemaakt, waarbij wie over voldoende speelfiches (lees: geld) beschikt in staat is om gigantische winsten te realiseren wanneer die fiches op het juiste moment op de juiste plaats geplaatst worden. De rijken hebben de kans gekregen om nog rijker te worden dankzij de stijging van de prijzen voor vastgoed, aandelen en obligaties, terwijl de armen de facto alleen maar armer zijn geworden. Het spreekt voor zichzelf dat dergelijke situatie niet kan blijven duren.
Het gevolg van het optreden van de centrale banken is namelijk dat veel financiële markten zeepbellen zijn geworden en zeepbellen hebben nu eenmaal de vervelende eigenschap dat ze op een bepaald moment uit elkaar kunnen spatten. Dergelijke implosie gaat meestal met het nodige geweld gepaard, terwijl ook de ‘collateral damage’ niet mag onderschat worden. Van een dergelijke gebeurtenis zal niemand echt beter worden, maar er is toch een categorie die bijzonder hard getroffen dreigt te worden en dat zijn de pensioenfondsen.
Alle pensioenfondsen bengelen aan de rand van de afgrond, laat daar geen twijfels over bestaan. Zowel de The Economist als The Wall Street Journal hebben al meermaals geschreven dat vrijwel geen enkel pensioenfonds nog in staat moet worden geacht om zijn verplichtingen te voldoen, dit als gevolg van het invoeren van de Zero Interest Rate Policy (ZIRP) door de centrale banken. Eigenlijk is elk pensioenfonds een zombie die alleen nog maar rondwandelt dankzij de royale monetaire politiek van de centrale banken.
De meeste fondsbeheerders rekenen op een return van 8% per jaar om het boeltje draaiende te houden, maar dergelijke rendementen zijn uiteraard pure utopie geworden. Op langere termijn zullen de problemen van de pensioenfondsen duidelijk aan de oppervlakte komen, maar ook op kortere termijn hangt er onheil in de lucht. Wanneer de zeepbellen op de financiële markten imploderen, zal de klap die daar op volgt de pensioenfondsen ongetwijfeld op hun grondvesten doen daveren. Hoeveel pensioenfondsen die klap niet zullen overleven valt onmogelijk te voorspellen, maar het zullen er in ieder geval (heel) veel zijn.