Wanneer de crisis in de eurozone ter sprake komt, kijkt iedereen automatisch in de richting van Griekenland. Dit land heeft het inderdaad erg bont gemaakt en zou zonder ingrijpen van buitenaf in een diep gat zijn beland. De Grieken zijn weliswaar voorlopig gered, maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost. De economische situatie in het land is zo ernstig dat Griekenland bij wijze van spreken op eender welk moment opnieuw in een crisissituatie kan belanden. Maar niet alleen Hellas doet vraagtekens rijzen.
Er zijn in het Avondland nog wel een paar andere landen in min of meer hetzelfde bedje ziek, soms zelfs zieker dan we zouden denken. Portugal is het volgende economisch rampgebied in Europa, zo blokletterde onlangs de Spaanse krant El Pais. Dat zal menigeen verwonderen, want rond Portugal is het de jongste jaren relatief stil gebleven. Daarbij zouden we bijna over het hoofd zien dat dit land nog niet zo heel lang geleden evenals Griekenland gered moest worden. Wat bedoelt El Pais wanneer deze krant schrijft dat Portugal eveneens in de knel zit?
Ook hier wringt het schoentje weer in de banksector. Caixa Geral de Depósitos (CGD), de grootste bank van het land met ongeveer 2/3de van de deposito’s, beweegt langzaam maar zeker in de richting van de afgrond. Caixa Geral de Depósitos heeft een afschuwelijk eerste kwartaal achter de rug en ook de rest van het boekjaar kondigt zich als allesbehalve veelbelovend aan. De bank zou dringend behoefte hebben aan een kapitaalinjectie van 4 miljard euro, dit om haar te redden uit de klauwen van de verschillende problemen waar ze mee worstelt.
Dat bedrag stemt overeen met 2,50% van het Portugese Bruto Binnenlands Product, zodat we zonder overdrijving van een groot bedrag mogen spreken. De socialistische premier Antonio Costa heeft al bevestigd dat de redding van Caixa Geral de Depósitos op de agenda staat, maar weigerde anderzijds het bedrag van 4 miljard euro te bevestigen. HSBC econoom Fabio Balboni waarschuwt dat de economische gevolgen van de reddingsoperatie aanzienlijk kunnen zijn, zelfs wanneer Costa zich aan de Europese regels over het redden van banken houdt.